LIGA NACIJA

Reprezentacija BiH gostuje selekciji Mađarske u Budimpešti: Prijeko potrebna prilika za popravni

Visok poraz u Nizozemskoj mogao je otvoriti oči selektoru Sergeju Barbarezu i njegovim pomoćnicima

Reprezentacija BiH: Želi do pozitivnog rezultata. N/FS BiH

10.9.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon ubjedljivog poraza od Nizozemske (5:2), nastavlja svoj put u Ligi nacija. Gostovanjem selekciji Mađarske na Puškaš areni u Budimpešti htjet će „Zmajevi“ popraviti utisak koji su ostavili u Ajndhovenu.

Doduše, za to će im trebati mnogo bolja partija nego što je prikazana na prethodnom susretu.

(Ne)naučena lekcija

Susret u Nizozemskoj mogao je otvoriti oči selektoru Sergeju Barbarezu i njegovim pomoćnicima u vezi s našom defanzivnom linijom. Jusuf Gazibegović i Amar Dedić na bekovskim pozicijama su sposobni odraditi posao, mada ne bi bilo loše pokušati da se zarotiraju.

S druge strane, štoperi su izgledali veoma loše. Adrian Leon Barišić nije izgledao najbolje protiv Nizozemaca. Dok bi neko možda pomislio da mu pozicija desnog od tri štopera ne odgovara, ostaje jasan fakt da on tu poziciju igra na sedmičnoj bazi u Bazelu. Nikola Katić, koji je igrao u sredini štoperskog trojca, jedini od trojice može dobiti prolaznu ocjenu, dok je Nihad Mujakić odigrao ispod svih prosjeka i tu se najvjerovatnije očekuje zamjena.

Barbarez: Hoće li napraviti promjenu. N/FS BiH

Također, Benjamin Tahirović je apsolutno razočarao. Očekivano je da će s Gigovićem i Huseinbašićem Rade Krunić ili Dario Šarić započeti na Puškaš areni.

Ostaje samo pitanje kako inkorporirati Esmira Bajraktarevića u startnu postavu, jer su preostala dva igrača Ermedin Demirović (strijelac prvog gola) i nezamjenjivi kapiten Edin Džeko. Ne bi bilo pametno poslije tri utakmice mijenjati čitav sistem igre samo zbog jednog igrača, ali šta ako je on „game changer“ poput Bajraktarevića – brzonogo krilo, sa sjajnim tehničkim sposobnostima, te osjećajem za asistenciju i gol.

Prebroditi krizu

Naša selekcija nije jedina koja ima problema i koja se muči s rezultatima. Naš večerašnji rival se također nalazi u rezultatskom kanalu. Na minulom Euru su ispali u grupnoj fazi, da bi u subotu bili još teže poraženi nego „Zmajevi“. Oni su na gostovanju u Dizeldorfu kod selekcije Njemačke doživjeli debakl (5:0), nakon čega su igrači održali hitan sastanak, što je i obznanio kapiten Mađarske Dominik Soboslaj (Szoboszlai), koji je nakon toga i komentirao reprezentaciju BiH.

- Reprezentacija BiH je odlična ekipa, nije slučajno u A ligi. Poznajem nekoliko igrača, na njih morate obratiti veliku pažnju jer, kao i mi, čine borbenu, kompaktnu ekipu. Odlučit će ko više želi pobjedu – kazao je kapiten Mađarske.

Gledano na ovu utakmicu sa što manje subjektivnosti – bod bi bio više nego dovoljan da zadovolji apetite naših reprezentativaca. Poslije tri poraza (dva prijateljska meča i Nizozemska) pod vodstvom Sergeja Barbareza, potrebno je čim prije ostvariti neki pozitivan rezultat, kako bi se na njemu mogla početi graditi budućnost. Glave nipošto ne treba sjeći poslije tri susreta, ali pozitivna promjena, u bilo kojem segmentu, je pod moranjem. Utakmica Mađarska – Bosna i Hercegovina igra se s početkom od 20.45 sati.

Najveća prijetnja

Zvijezda Liverpula i kapiten reprezentacije Mađarske Dominik Soboslaj će predstavljati najveći problem za naše defanzivce. Virtuoz u veznom redu je uvijek sposoban da napravi „dar-mar“ protivničkim odbranama s uvijek promišljenim potezima, te će se na njega morati obratiti posebna pažnja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.