UEFA SUPERKUP

Real Madrid preko Kolašinca i Atalante do prvog trofeja u sezoni, Mbape pogodio na debiju

Madriđanima je ovo šesti put da UEFA-in Superkup te su tako postali rekorderi

Novi trofej za Real - Avaz
Mbape - Avaz
Mbape - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. Ć.

14.8.2024

Fudbaleri Real Madrida osvojili su prvi trofej u novoj sezoni. "Kraljevi“ su došli do trofeja UEFA Superkupa nakon što su savladali Atalantu rezultatom 2:0.

Madriđanima je ovo šesti put da UEFA-in Superkup te su tako postali rekorderi (Fejnord 2002., Sevilja 2014., Sevilja 2016., Mančester junajted 2017., Ajntraht 2022. i Atalanta 2024) - ostavili Barcelonu i Milan iza sebe, a ono što dodatno raduje aktuelnog prvaka Evrope je debi iz snova za novu zvijezdu Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe). 

Francuskom fudbaleru trebalo je samo 68 minuta u novom dresu da se upiše u strijelce.

Atalanta je bolje otvorila utakmicu. Tim za koji je 71 minutu odigrao odigrao bh. reprezentativac Sead Kolašinac je napadao, ali nije mogao do gola. U 24. minuti prečka je spasila Real nakon što je Eder Militao skrenuo centaršut Martena De Rona (Roon).

Na startu drugog dijela, tačnije u 47. sjajni Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois) je spasio Real nakon pokušaja Marija Pašalića. Samo minut kasnije zaprijetio je i Mateo Rugeri (Matteo Ruggeri), a onda je stigla kazna za promašaje.

Prvo je Federiko Valverde (Federico) pogodio u 59. minuti poslije fantastičnog dodavanja Vinisijusa Žuniora (Vinicius Junior). Atalantini defanzivci su čuvali Mbapea, a iz drugog plana se ubacio Urugvajac i zatresao mrežu italijanskog tima.

Taj gol je poremetio Atalantu. Real je "namirisao krv“ i pojačao napade. Kreirao je nekoliko ozbiljnih šansi, a onda u 68. minuti trenutak koji je najavio novu eru Galaktikosa. Džud Belingem (Jude Bellingham) je lijepo asistirao Mbapeu koji postiže svoj prvi gol u dresu Real Madrida.

Vrijedi istaći da je hrvatski reprezentativac Luka Modrić ispisao historiju Real Madrida. Naime, ovo je 27. trofej koji je Modrić osvojio u kraljevskom dresu te je tako postao najtrofejniji fudbaler u historiji Real Madrida.

Do večeras je bio izjednačen na toj listi s Načom Fernandezom (Nacho) koji je ljetos napustio Real.

Rezultat i strijelci:

Real Madrid - Atalanta 2:0 (Valverde 59', Mbape 68')

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.