NEKADAŠNJI "ZMAJ"

Član zlatne generacije BiH i fudbaler Zrinjskog Toni Šunjić za "Avaz": Premijerligaši mogu daleko dogurati

Bile su duge pripreme za Bravo

Šunjić: Pozitivne promjene u reprezentaciji. HŠK Zrinjski

25.7.2024

Bosanskohercegovački klubovi nastavljaju svoj put ka grupnoj fazi evropskih takmičenja, a naša dva preostala predstavnika u Konferencijskoj ligi imat će težak zadatak u 2. pretkolu.

Zrinjski igra protiv slovenskog Brava, dok Sarajevo očekuje Spartak iz Trnave. Ususret ovim duelima za „Dnevni avaz“ govorio je dugogodišnji reprezentativac BiH, te član generacije koja se plasirala na Mundijal, a sada fudbaler Zrinjskog Toni Šunjić.

Pripreme za meč

- Bile su duge pripreme za ovu utakmicu i imali smo dosta vremena da se pripremimo za Bravo. Pripreme nikad ne treba previše gledati jer teške su noge – nekad su protivnici, nekad smo mi više umorni, pa to ne može pokazati pravu sliku. Mislim da možemo na utakmicu s Bravom gledati pozitivno. Imamo kvalitetniju ekipu, ali Bravo je pokazao da nije za podcijeniti i ako ne budemo pravi imat ćemo problema na njihovu tranziciju i okomite napade kada oduzmu loptu. Ipak, mislim da je sve do nas. Ako budemo pravi, proći ćemo, ako ne budemo, neće nam biti lako – započeo je Toni Šunjić za „Dnevni avaz“, pa nastavio:

- Protivnici se moraju analizirati kroz prethodne utakmice, međutim, nikad ne znate kako će protivnik postaviti. Mi se možemo najbolje pripremiti, ali će tek sama utakmica pokazati kako će Bravo igrati. Da li će protivnik nešto mijenjati, to je uvijek do njih. To su odluke na koje mi ne možemo utjecati.

Dotakli smo se i trenerskih promjena u redovima „Plemića“, koje u prošlosti nisu bile česta pojava, ali su u protekloj promijenjena trojica.

- To su stvari koje bi drugi trebali odgovarati. Ja, kao igrač, dužan sam prilagoditi se na stanje. I čitava ekipa je to uradila. Šta je, tu je. Mi se okrećemo novom treneru i nadamo se najboljem – kazao je član zlatne generacije „Zmajeva“.

Viši nivo

Razgovarali smo i o nastupima preostalih premijerligaša u evropskim takmičenjima.

- Nažalost, Velež se nije pokazao u najboljem svjetlu u Evropi, što mislim da je loša stvar za našu ligu. I ovako je potcijenjena, a onda je igračima i teže napraviti transfer i pokazati se. Opet, s druge strane, pozitivno je što je Sarajevo napravilo, ali i Borac. Ako Bog da da i mi odradimo dobar posao, da što dalje svi bh. klubovi dođu u evropskim natjecanjima. Da pokažemo da prvenstvo i kvaliteta idu prema gore, te da ide svijetla budućnost – istakao je Šunjić.

Toni je prvenstvo BiH napustio 2012. godine, kao 23-godišnjak, a vratio se kao prekaljeni veteran. Razlike, kako kaže, ima najviše u organizaciji.

- Dosta se podigao nivo, organizacija sama. Što se tiče kvalitete, ne mogu sa sigurnošću pričati. I prije je bilo kvalitetnih igrača, kao i sada što ima igrača koji u inostranstvu mogu napraviti veliku karijeru. Nažalost, nekako sa strane nas gledaju kao da je bh. liga jedna od najlošijih, ali, evo, imamo priliku da pokažemo da se u posljednjih 10 ili 15 godina podigao nivo – zaključio je Toni Šunjić za „Dnevni avaz“.

Pravi potez

U razgovoru s našim nekadašnjim reprezentativcem smo se dotakli i trenutnog stanja u selekciji.

- Odradile su se pozitivne stvari za budućnost reprezentacije. Ne treba gledati te prve utakmice. Bilo koji trener da je došao, ne bi uspio drastično promijeniti situaciju, ali trebamo gledati prema naprijed i vjerujem da će ovaj tim ljudi uraditi dobar posao. Za Svjetsko prvenstvo će biti vrlo teško, ali za naredni Euro da bi trebali doći rezultati ovog tima – kazao je Šunjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.