BH. STRUČNJAK

Rusmir Cviko za "Avaz": Portugal je možda mogao više bez Ronalda, nije lako ni Daliću

Portugalci su se slomili da nađu Ronalda da postigne gol

Cviko: Saudijska liga nije slabila od liga petice, šestice. Facebook

10.7.2024

Fudbaleri Engleske i Nizozemske igraju drugo polufinale Evropskog prvenstva. Pobjednik duela će na megdan Španiji koja je jučer izbacila Francusku (2:1), a uoči utakmice razgovarali smo s bh. stručnjakom Rusmirom Cvikom.

Cviko iza sebe ima veliki uspjeh jer je u prošloj sezoni svoj Al Orobah odveo do plasmana u Superligu Saudijske Arabije. Tako da će ekipa skromnog budžeta naredne sezone igrati protiv Kristijana Ronalda (Cristiano), Nejmara (Neymar), Karima Benzeme, Engola Kantea (N'Golo)...

Igra na rezultat

- Možda nisu neke ekipe zaslužile, tipa Nizozemske. Možda je trebala Turska proći, ali moguće da je to malo subjektivno jer mi više navijamo za Tursku.

Englezi nisu napravili ništa pretjerano. Ali, nikad ne znaš kakva je taktika njihovih trenera. Ti imaš trenere koji igraju isključivo na rezultat. Mislim da nije bilo prevelikog iznenađenja. Možda je među četiri najbolje ekipe bilo mjesta za Njemačku. Nijemci nisu imali sreće, da li je ono bio penal ili nije... - kazao je Cviko za portal "Avaza".

S obzirom da radi u Saudijskoj Arabiji s mnogo uspjeha, zanimalo nas je mišljenje oko kojeg se vodi velika polemika - je li Ronaldo utega Portugalu.

- Portugal je bio favorit iz sjene. Oni su možda pokušavali previše na njega da idu. Bilo je tu mnogo igre koja se bazirala na Ronaldu da postigne gol, da postane najstariji strijelac na Evropskim prvenstvima.

Pojedinci trebaju biti podređeni ekipi, a ne ekipa pojedincu. Portugalci su se slomili da nađu Ronalda, da postigne taj gol

Zanimljivo kako se više kreće i trči u Saudijskoj Arabiji. Ja to znam, ja sam tamo. Puno se više zalaže u Saudijskoj Arabiji...

Možda da je bio malo mlađi igrač, možda bi Portugal mogao dalje. Ali to je cijena toga, to je cijena tih uspjeha. To je koštalo i Hrvatsku. Imali su vezni red do prije godinu-dvije ubjedljvo najbolji na svijetu: Kovačić, Brozović i genijalac Modrić. Sada to više nije situacija, malo su u godinama i malo je trebalo osvježiti.

Selektor to nije uradio kako je trebao, kako su očekivali. Hrvati su konstantno u vrhu svjetskog fudbala, prije su možda imali malo više sreće nego sada i to je to - istakao je Cviko za "Avaz".

Trener mora presjeći

Ipak, nije trenerima jednostavno da se odreknu tako bitnih fudbalera. Takav slučaj je i sa Zlatkom Dalićem kada je riječ o Luki Modriću i Marcelu Brozoviću.

- To je svakom treneru teško. Pogotovo jer je Modrić njegov mezimac, jedan od najboljih igrača svijeta svih vremena na toj poziciji. Čovjek 11 godina igra u kontinuitetu u najboljem klubu na svijetu.

Teško je treneru jer mu je bio lijeva i desna ruka na terenu, oslonac, pa da kaže "pomakni se ti". Ali se mora presjeći, jer igrači to sami ne vidi. Oni ne vide, uvijek misle da su dobro odigrali, ali trener donosi odluke i odgovara za rezultat - naglasio je on.

Dotaknuo se i Brozovića koji se našao na udaru kritika. Zamjerali su mu slabe partije navodeći kako igra u Saudijskoj Arabiji.

- Nije to ništa slabija liga od lige petice, šestice. Tamo su zvučna imena. Ne može Brozović da igra slabo, a da Kante bude jedan od najboljih igrača Evropskog prvenstva. Ne može se reći ovaj jeste dobar, ovaj nije - poručio je Rusmir Cviko za portal "Avaza".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.