EURO 2024

Igor Janković za "Avaz": Francuzi i Englezi se "provlače", ali i to je kvalitet

Španci izgledaju dobro – timski i individualno. Bilo mi je žao Turske

Janković: Individualni kvalitet će odlučivati. N/FSBiH

9.7.2024

Evropsko prvenstvo ušlo je u samu završnicu, a u polufinalnim duelima zakazana su dva velika evropska klasika. Španija i Francuska će se sastati u revanšu finala iz 1984. godine, kada su "Trikolori“ ponijeli titulu prvaka Starog kontinenta po prvi put u historiji.

S druge strane, nalaze se Nizozemska i Engleska, koje su u historiji Eura igrale dva puta. "Lale“ su slavile 3:1 u prvom susretu 1988. godine, te su kasnije otišli do samog kraja, dok je "Gordi Albion“ 1996. godine pobijedio 4:1 i tako nanio Nizozemcima najteži poraz u historiji.

O polufinalnim duelima smo razgovarali sa selektorom U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine Igorom Jankovićem.

Tvrd orah

- Španija je kroz grupe i nokaut-fazu pokazala najviše u odnosu na sve reprezentacije koje su došle kao favoriti, iako prije početka prvenstva nisu ni slovili za jednog od kandidata za osvajanje trofeja. Međutim, igraju veoma dobro. Selektor Španije je napravio idealnu bazu što se tiče i mladosti i iskustva. Izgledaju dobro na terenu – timski i individualno, dok je Francuska, kao i prošli Euro, najveće razočarenje. Jednostavno, njihova forma nije dobra. „Provlače se“ kroz prvenstvo, ali i to je kvalitet. Da i kad igraš loše, ti i dalje prolaziš.

Mislim da nas očekuje kvalitetna utakmica, ali i da Francuska nije pokazala sve šta može i da će dodati gas. Blagu prednost im dajem, prije svega zbog individualnog kvaliteta igrača, te kad pogledamo njihovu klupu, imaju se za pravo nadati plasmanu u finale - započeo je Igor Janković za "Dnevni avaz“, pa dodao:

- Španija će, ipak, biti tvrd orah. Očekujem neizvjesnu utakmicu, punu taktičkih zamisli oba selektora. Nijanse će odlučivati.

Selektor "Zmajića“ smatra da će Francuzi pokušati usporiti svog rivala, te da je potrebna njihova prava partija ako žele u finale, jer su u dosadašnjem dijelu postigli svega tri gola.

Francuzi: Postigli samo 3 gola. AP

- Francuska, kao i Engleska, sa svojom igrom više pokušava umrtviti protivnika i svesti ga na minimum ofanzivnih akcija, nego što žele poentirati i riješiti utakmicu. Naravno, imaju i taj kvalitet igrača da iz polušanse ugroze protivnika. Mislim da selektori nemaju šta jedan drugom kriti. 

Obje su selekcije velike, jedne od najvećih u Evropi. Tu utakmicu može isključivo odlučiti individualni kvalitet igrača kao što je Mbape (Mbappe) ili na drugoj strani neko od glavnih igrača da to uradi. Francuzi imaju veću širinu, a i oni, napokon, moraju nešto odigrati na ovom prvenstvu ako žele u finale – objasnio je selektor U-21 reprezentacije BiH.

Isti recept

Janković je kazao da reprezentacija Engleske nije prikazala mnogo, ali da uvijek postoji faktor njihovih zvijezda.

- Engleska, po sličnom receptu kao i Francuska, pokušava na sve načine da umrtve protivnika, da ih u svoj tempo ubace. Opet, na individualni kvalitet pokušavaju da riješe protivnika i to im zasad uspijeva. 

Moje mišljenje je da im fali kvaliteta u veznom redu – Griliš (Grealish), Medison (Maddison), mislim da bi bili puno ubojitiji. Mada, mi ne znamo šta oni rade u svlačionici. Možda oni na neki drugi način narušavaju atmosferu i hemiju. Činjenica je da Englezi prolaze dalje, te je i to neki kvalitet – istakao je Janković, pa se osvrnuo na Nizozemce:

- Nizozemskoj nedostaje taj lider. De Jong je bio motor reprezentacije, ali Kuman (Koeman) je dobro izbalansirao ekipu. Imaju možda i najkvalitetniju odbranu po imenima na prvenstvu, ali mislim da su se provukli protiv Turske. Generalno igraju toplo-hladno. 

Meni je prije svega bilo žao Turske, koja je po prikazanom zaslužila barem produžetke, a bit ću i subjektivan pa reći da su zaslužili da prođu dalje. U ovom polufinalu blaga prednost Engleskoj, koja u svojim redovima imaju Kejna (Kane), Belingema (Bellingham) i Fodena, koji nam je ostao dužan, te vjerujem da su ubojitiji i potentniji.

Glavni favorit

Janković je u razgovoru otkrio i svog glavnog favorita.

- Kao što su svi i govorili. Francuzi i Englezi su na početku slovili po imenima i po kvaliteti. Englezi dugo ništa nisu osvojili, prošli put je bilo finale, pa mislim da imaju širinu, jer dosadašnjom igrom i nisu zaslužili, da mogu napraviti konačni iskorak i ispune "coming home“ (navijačka pjesma i referenca za povratak fudbala kući, op. a.) – kazao je Igor Janković za "Dnevni avaz“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.