EURO 2024

Neuvjerljivi Englezi u polufinalu: Akanđi tragičar za Švicarsku

Utakmica na Dizeldorf areni nije ponudila mnogo, a za to se najviše moglo zahvaliti Englezima

Detalj s utakmice Engleska - Švicarska - Avaz
Detalj s utakmice Engleska - Švicarska - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
N. H.

6.7.2024

Fudbalska reprezentacija Engleske pobijedila je selekciju Švicarske nakon boljeg izvođenja penala rezultatom 5:3, nakon što je 120 minuta četvrtfinala Eura završeno bez pobjednika (1:1), te se tako plasirala u polufinale Evropskog prvenstva. 

Utakmica na Dizeldorf areni nije ponudila mnogo u prvih 75 minuta, kada je viđen prvi gol, a za to se najviše moglo zahvaliti Englezima. 

Selektor Geret Sautgejt (Gareth Southgate) je promijenio formaciju pred početak susreta, ali to nije promijenilo njihov vrlo dosadni način igre. 

U prvom poluvremenu utakmica je ličila na sve osim na dobar i lijep fudbal. Englezi su se većinski dodavali (unazad), dok su Švicarci svoje šanse vrebali iz kontranapada.

Kod Engleza su se u sivilu isticali Mainu (Mainoo) i Saka, ali nisu sami mogli previše. 

Švicarci su mnogo bolje započeli drugo poluvrijeme, a na startu već je Frojler (Freuler) uspio pronaći Embola, koji se okrenuo, ali nije se uspio u potpunosti riješiti Konse i to je Pikford (Pickford) lagano odbranio. 

Prvi ozbiljan napad na utakmici donio je i prvi gol na utakmici. 

U 75. minuti Šer (Schar) je pronašao Ndojea (Ndoye) između dva defanzivca, a on je poslao loptu u peterac, te je tu bio Embolo koji je zakucao u mrežu za prednost Švicaraca. Vrijedi istaći da je i Stons loše reagirao. Gol pogledajte ovdje!

Ipak, nisu se dugo radovali Švicarci. Svega pet minuta kasnije Englezi su poravnali. 

Pravo niotkuda, nakon kruženja oko šesnaesterca, lopta dolazi do Bukaja Sake (Bukayo), koji je usijekao s desne strane i pogodio za poravnanje. Gol pogledajte ovdje!

Utakmica nije bila riješena poslije regularnih 90 minuta, pa se otišlo u produžetke. 

U prvom produžetku Englezi su izgledali bolje nego u dosadašnjem dijelu turnira, a izdvojile su se prilike Rajsa (Rice) i Belingema (Bellingham). 

U drugom produžetku, Švicarci su bili nešto bolji, ali se ni tad nije saznao pobjednik, pa su jedanaesterci odlučivali o pobjedniku. 

Englezi su prošli nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Ključan je bio penal Akanđija (Akanji) iz prve serije, koji je vrlo loše izveo, pa mu ga je Pikford (Pickford) odbranio. 

Oni će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Nizozemske i Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.