PISANJE "KICKERA"

"Euro ima problem, potrebna je hitna promjena"

Narušava se integritet takmičenja ako sve ekipe koje se bore za mjesto ne igraju u istome terminu

Potrebna je hitna promjena. Sanjin Strukic/PIXSELL

N. H.

prije 2 dana

Nokaut-faza Evropskog prvenstva počinje danas, a nakon što su odigrane utakmice po grupama, slijede susreti osmine finala, u koje su se plasirale po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, kao i četiri od šest trećeplaisranih. 

Jorn Petersen, urednik njemačkog "Kicker", objavio je tekst pod naslovom "Evropsko prvenstvo treba proširiti, koliko god to boljelo".

Problematičan raspored

Petersen smatra da je problematičan planiran raspored ukrštanja u osmini finala i dodaje da zbog toga "trenutni Euro ima ozbiljan problem".

- Otkako je UEFA 2016. proširila broj učesnika Evropskog prvenstva sa 16 na 24 ekipe, pojavila se tamna strana koja je u srijedu navečer bila posebno mračna - piše Kicker.

Kao primjer navodi da je Mađarska u nedjelju, 23. juna, pobijedila Škotsku kasnim golom (1:0) u trećem kolu grupe A i zatim tri dana bila uvjerena da će joj tri boda biti dovoljna za prolazak skupine.

Međutim, Gruzija je šokirala favorizirani Portugal (2:0) u zadnjem susretu grupe H i tako uzela zadnje mjesto od najboljih trećeplasiranih. Mađarska je tako uz Hrvatsku ostala jedina reprezentacija koja je osvojila treće mjesto u grupi a da nije prošla dalje.

Također, Kicker podsjeća da su Slovačka i Rumunjska znale da će obje proći ako u zadnjem međusobnom susretu odigraju neriješeno. Tako je i bilo i utakmica je završila 1:1.

"Kickerov" urednik smatra da se "narušava integritet takmičenja" ako sve ekipe koje se bore za treće mjesto ne igraju u istome terminu. 

Smatra i da je nepravedno što će neke drugoplasirane reprezentacije u osmini finala također igrati protiv drugoplasiranih, dok će drugi dobiti pobjednike grupe i, nerijetko, jače reprezentacije.

- Povratak na 16 reprezentacija? To se neće dogoditi jer je ovaj Euro pokazao da tobože male reprezentacije mogu biti opasne -smatra Petersen, koji u konačnici predlaže proširenje na 32 reprezentacije kao jedino rješenje kako bi se moglo formirati osam grupa s po četiri reprezentacije, od kojih bi dvije prolazile dalje.

- Sigurno bi bilo još dosadnih utakmica, ali da li bi bile dosadnije od onih u utorak bez golova, kada su Danska (protiv Srbije) i Slovenija (protiv Engleske) već znale da će im neriješeno biti dovoljno za prolaze? I bi li kvaliteta pala da Erling Haland također smije igrati? - pita se njemački novinar.

Bolno gledati na Mundijal

Problem je, mišljenja je, što bi kvalifikacije za Euro gotovo izgubile značaj jer bi gotovo svi izborili mjesto na glavnom turniru, no Petersen na prvo mjesto stavlja "poštene sportske uslove".

Na kraju je napisao da je "bolno gledati" na Svjetsko prvenstvo 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku, gdje će prvi put nastupiti 48 reprezentacija, umjesto 32, zbog čega će prolaziti osam od 12 najboljih trećeplasiranih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.