TURSKA SUPERLIGA

Istanbul slavi Edina Džeku: Dijamant s dva gola donio pobjedu Fenerbahčeu

Edin Džeko u debiju za istanbulskog giganta u najelitnijem rangu turskog fudbala odigrao je odličnu utakmicu

Džeko: Postigao dva gola - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. H.

13.8.2023

Fenerbahče je upisao pobjedu na startu turske Superlige. Oni su na domaćem terenu bili bolji od Gaziantepa, a rezultat na kraju utakmice glasio je 2:1. 

Ova utakmica je označila i debi Edina Džeke u najelitnijem rangu turskog fudbala, a kapiten bh. reprezentacije je na najbolji mogući način nagradio publiku. 

Već u trećoj minuti Dijamant se upisao u listu strijelaca. Poslije akcije istanbulskog kluba i povratne lopte Dušana Tadića, Džeko je odličnim udarcem pogodio za vodstvo svoje ekipe. 

Petnaest minuta kasnije ista meta isto odstojanje. Odlični Sebastijan Šimanski (Szimanksy) pronašao je Džeku, a on u svom stilu matirao golmana Gaziantepa. 

U 23. minuti Aleksandru Maksim (Alexandru Maxim), veznjak Gaziantepa, dobio je crveni karton. Njemu je sudija Bitigen u samo nekoliko minuta dva puta pokazivao žuti karton zbog gestikulacija nakon njegovih odluka. 

Arda Kizildag je uspio smanjiti prednost "žuto-plavih" u petoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena, ali više od toga gosti nisu mogli. 

Fener je u nastavku pravio prilike, a najbolju je imao Dušan Tadić u 54. minuti. 

Nakon što je Maks Gradel (Max) igrao rukom u svom šesnaestercu dosuđen je jedanaesterac, ali Tadiću golman Gaziantepa brani penal. 

Također, treba izdvojiti i Džekinu priliku iz 80. minute kada je poslije jednog Tadićevog odlično izvedenog slobodnog udarca pogodio stativu. 

Fenerbahče sigurno kreće u pohod na titulu prvaka Turske, po prvi put nakon devet godina, a oni će od sljedećeg kola biti ojačani Fredom i Dženigzom Underom (Cengiz) koji su u toku dana potpisali za klub.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.