FUDBALSKA GROZNICA

Ulaznice treće kategorije od 600 dolara danas se ne mogu kupiti ispod 5.000

Zvanično su Argentinci i Francuzi od FIFA-e dobili po 15.000 karata za svoje navijače

Praznik fudbala je privukao veliku pažnju posebmo među Argentincima. Twitter

G. Š.

18.12.2022

Uoči Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru procijenjeno je da će Dohu posjetiti između 35 hiljada i 40 hiljada Argentinaca. Međutim, kako su Lionel Mesi i saigrači redom napredovali, samo za današnje finale sa Francuskom (16 časova), očekuje se da će na tribinama stadiona Lusail biti 45.000 "Gaučosa".


Protesti ispred hotela

Riječ je o nešto više od polovine ukupnog kapaciteta, međutim, to su očekivanja organizatora Mundijala 2022. Ako pitate Argentince, teško da postoji neko u toj zemlji ko ne pokušava da se domogne ulaznice za današnju utakmicu. Broj zainteresovanih je ogroman, ali broj ulaznica na raspolaganju nedovoljan.

Bijesni zbog načina na koji argentinski Savez vrši prodaju i cijena koje nadmašuju zvanične, nekoliko stotina Južnoamerikanaca već nekoliko dana organizuju proteste ispred hotela u kojem je smještena delegacija Fudbalskog saveza Argentine i jedino što zahtjevaju je ravnopravan tretman. 

Ponadali su se mnogi od njih da su im želje uslišene i da će u prodaju biti pušteno dodatnih 10.000 ulaznica po regularnoj cijeni od 600 do 1.500 dolara, ali brzo je stigao hladan tuš. Vijest koja se pojavila u argentinskim medijima je - lažna. Instruisana baš od ljudi iz AFA kako bi se svijetu, prije svega FIFA-i, poslala slika da je sve uredu.

Navodno je prodaja dodatnog kontigenta karata za navijače plavo-bijelih trebalo da bude obavljena putem zvaničnog servisa svjetske kuće fudbala još u petak, međutim, to se nije dogodilo. I pored toga, navijači iz Argentine i dalje pristižu u Katar, a mnogi od njih riješeni su da po svaku cijenu uđu na stadion. Bilo da je riječ o dolarima ili nekom drugačijem načinu.


Najveći ispit za organizatora

Zvanično su Argentinci i Francuzi od FIFA-e dobili po 15.000 karata za svoje navijače. Jasno je da je to premalo za ovakvu utakmicu, u kojoj Francuska brani svjetsku krunu, a Argentina želi da se na posljednjem Mundijalu s Leom Mesijem u timu po treći put popne na planetarni tron. Svjesni da bi mogli odlično da zarade, mnogi koji su se unaprijed domogli ulaznica sada ih prodaju po drastično većoj cijeni. Treća kategorija, koja je zvanično koštala 600 dolara sada se ne može naći za ispod 5.000 dolara.

Dosad u Kataru nije bilo incidenata čestih za fudbalske mečeve i okupljanje velikog broja navijača različitih nacionalnosti. Organizacija ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva je na veoma visokom nivou, međutim, danas će se naći na najvećem ispitu. Teško će neko od Argentinaca prihvatiti "ne" na kapijama ispred stadiona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.