DAILY MAIL

Hoće li Čelzi zbog nafte biti prodat Arapima

Vodeća državna struktura mogla bi da se nađe na slatkim mukama.

Sada moraju što prije da se riješe balasta i Čelziju pronađu novog rukovodioca, jer klub ubrzano tone.... Arhiva

G. Š.

15.3.2022

Navodna ponuda arapskog konzorcija "Saudi Media Group" za kupovinu Čelzija vrijedna 3,2 milijarde eura zatalasala je duhove na Ostrvu. Vlada Velike Britanije i dalje provjerava tačnost informacije da je grupa arapskih milijardera predvođena Mohamedom Alkereidžijem spremna da izdvoji pomenutu sumu novca. Ako zaista jeste, vodeća državna struktura mogla bi da se nađe na slatkim mukama. 

Iskoristiti situaciju

Naime, kako prenosi britanski "Daily Mail", vlasti u toj zemlji spremne su da pristanu na ulazak novih arapskih biznismena u najviši rang klupskog fudbala jer premijer Boris Džonson (Johnson) želi da iskoristi situaciju kako bi osigurao dodatne zalihe nafte u jeku novonastale planetarne krize zbog ratnih dešavanja u Ukrajini.

Dolazak arapskih milijardera u Njukasl polarizovao je tamošnju javnost zbog odnosa arapskih vlasti prema ljudima i kršenja njihovih prava, ali to ovog puta ne bi bio problem jer haotično ekonomsko, finansijsko i prije svega energetsko stanje u svijetu poslije uvođenja žestokih sankcija Rusiji otvaraju vrata drugim rješenjima u kojim nema mjesta za emocije i patriotsko djelovanje.

Kako je britanski tajkun Nik Kendi (Nick Candy) jedan od najozbiljnijih kandidata za kupovinu Čelzija, vlasti bi čak bile spremne da pogledaju na drugu stranu čak i u slučaju bolje ponude – mada se šuška da je njegova prva ponuda oko tri milijarde eura, i okrenu se šeicima iz društveno-političkih razloga. Doduše, navodi se da "Saudi Media Group" nema političke veze sa Saudijskom Arabijom, kao što to imaju vlasnici Njukasla i to bi mogla da bude olakšavajuća okolnost.


Vlasti na raskrsnici

SMG ima veliku podršku i od vlasnika saudijske telekomunikacione kompanije, šeika Mohameda bin Kalida al Sauda, koji je povezan sa vodećim ljudima Njukasla... Što se tiče Mohameda Alkereidžija, čija SMG godišnje obrće oko 900.000.000 eura, ima svoje konekcije u saudijskim klubovima Al Nasru i Al Hilalu.

Vlasti u Velikoj Britaniji su na raskrsnici. Brzo su shvatili da je uvođenje sankcija Romanu Abramoviču i ukidanje vlasništva nad Čelzijem bio lakši dio posla, a da je rukovođenje klubom mnogo teže nego što se pretpostavljalo. Sada moraju što prije da se riješe balasta i Čelziju pronađu novog rukovodioca, jer klub ubrzano tone...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.