AMERIKA

Košarkašice Stenforda nove NCAA prvakinje

U finalu savladale ekipu univerziteta Arizona

Slavlje igračica Stenforda. AFP

A. Vatreš

5.4.2021

Košarkašice Stenforda nove su američke univerzitetske prvakinje (NCAA), a do svog trećeg naslova u historiji i prvog nakon 1992. došle su pobijedivši ekipu univerzizeta Arizona s 54:53 u utakmici odigranoj u Alamodomeu u San Antoniju.

Trenerica Stenforda Tara Vendervir (Tara VanDerveer) vodila je Stenford i do prva dva NCAA naslova (1990. i 1992.), a onda je na treći čekala 29 godina, što je najduže razdoblje bez naslova za trenere na unverzitetima iz Divizije 1.

Stenford je veći dio utakmice bio u vodstvu, ali je Arizona u posljednjih šest sekundi dobila napad za pobjedu. Loptu je dobila njihova najbolja igračica Ari Mekdonald (Aari McDonald), ali je ekipa Stenforda na to bila spremna te su čak tri igračice krenule zaustaviti šut protivnice. Mekdonald je unatoč pritisku uspjela izbaciti loptu na vrijeme, ali je njen pokušaj iz daljine završio na obruču.

Tako je Arizona u svom prvom finalu i prvom nastupu na Fajnal foru ostala bez naslova, nakon što su u polufinalu sa 69:59 nadigrale favortikinje s univerzieta Konektikat.

Stenford je do pobjede predvodila Hejli Džons (Haley Jones) sa 17 koševa i osam skokova, dok je za Arizonu Mekdonald ubacila 22 poena.

U noći s ponedjeljka na utorak za NCAA naslov u muškoj konkurenciji borit će se ove sezone još neporažena ekipa univerziteta Gonzaga (31-0) protiv Bejlora (27-2). Utakmica će biti odigrana u Indijanapolisu na stadionu Lukas Oil, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.