KOŠARKA

Zdravstveno stanje Duška Vujoševića ozbiljno ugroženo: Selektoru BiH prijeti amputacija

Avaz.ba

18.8.2017

Zdravlje Duška Vujoševića, selektora košarkaške reprezentacije BiH i legendarnog bivšeg trenera Partizana, ozbiljno je ugroženo.

On je hitno prebačen u Beograd kako bi lijevu nogu liječio u hiperbaričnoj komori.

Podsjećamo, Vujošević se sinoć vratio za Beograd, nakon što je konzilij ljekara iz Sarajeva, Beograda i Bratislave u telefonskom kontaktu jednoglasno preporočio da je njegovoj lijevoj nozi hitno potreban tretman u hiperbaričnoj komori, kako ne bi došlo do teških posljedica zbog problema sa dijabetesom.

Iako je pacijent Vojnomedicinske akademije (VMA) Vujošević, kako Telegraf.rs saznaje, ovog puta nije hospitaliziran u ovu zdravstvenu ustanovu, iako ona ima hiperbaričnu komoru.

Hiperbarična komora regulira funkcije još živih ćelija različitih tkiva i organa, kada je ta fukcija narušena smanjenim prilivom krvi.

Ona popravlja svojstva i pojačava učinak dejstva insulina, antibiotika, pojedinih citostatika, antiaritmika i drugih vrsta lijekova.

U najgorem slučaju, ukoliko ova komora ne pomogne, pribjegava se amputaciji ugroženog dijela tijela.

Nekadašnji trofejni trener Partizana već nekoliko godina ima ozbiljne probleme sa dijabetesom, a prije godinu dana je bio i na VMA na dijalizi, jer mu se stanje pogoršalo.

Vujošević je trijumfovao u Slovačkoj u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali zbog pogoršanog zdravstvenog stanja neće biti u Armeniji, u odlučujućoj utakmici za plasman u drugu fazu borbe za Mundobasket.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.