OPŠTINA ODBILA

Inspekcija RS naredila rušenje ulice, trga i parkinga na Dobrinji: Građani se pitaju jesu li njihove kuće iduće

Načelnik Marinko Božović kaže da se ovaj zahtjev kosi sa zdravom logikom

Novoizgrađeni parking. Facebook

Dž. R. / RTV BN

prije 2 sata 31 minutu

Opštini Istočna Ilidža naloženo je od strane Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, da sruši rekonstruisanu saobraćajnicu, parking i trg Kralja Aleksandra na entitetskoj liniji sa Federacijom Bosne i Hercegovine, tačnije općinom Novi Grad Sarajevo.

Odbili nalog

Iz Opštine Istočna Ilidža kažu da neće ništa srušiti kakve god posljedice snosili, a stanovnici da rušenje novog normalan čovjek ne bi ni pomislio, javlja RTVBN.

U dogovoru sa federalnom opštinom Novi Grad opština Istočna Ilidža je 2023. godine na entitetskoj granici u naselju Dobrinja 1 rekonstrisala saobraćajnicu, parking prostor i trg Kralja Aleksandra.

Sanacija ove infrastrukture koja je bila u katastrofalnom stanju jer je rađena još u vrijeme zimskih olimpijskih igara razveselila je stanovnike ovog naselja.

Međutim, opštini Istočna Ilidža zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa za koje nije ni nadležna, od Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske stiže apsurdno naređenje.

- Naređuje se opštini Istočna Ilidža, da ukloni sve bespravno izvedene radove na rekonstrukciji Trga Kralja Aleksandra i da parcelu vrati u prvobitno stanje. Uklanjanje radova se odnosi na parking mjesta, uklanjanje radova na pješačkoj stazi, i pješačkom platou. Troškovi rušenja padaju na teret investitora - navodi se u rješenju Uprave za inspekcijske poslove.

Kosi se sa logikom

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović kaže da se ovaj zahtjev kosi sa zdravom logikom i da nadležni u Republici Srpskoj više od 30 godina nakon rata nisu bili u stanju da riješe izlaganje zemljišta ove katastarske opštine.

- To su razlozi zbog kojih mi ne bi trebali ništa raditi dok se te stvari ne poredaju. I mi ne možemo čekati da se neko smiluje da bi mi radili i rješavali probelem građana. Ja sam lično, 2020. Godine od lokalnog SNSD-a trpio kritike zbog toga što ovaj trg nije uređen, sada kada smo ga uredili, po nalogu opet lokalnog SNSD-a i nekih ljudi koji su bliski njima imamo situaciju da se traži da se ovo skloni i mi te stvari nećemo ispoštovati bez obzira koliko nas to koštalo - rekao je Božović i naglasio da vlasti u RS ne razumiju položaj sarajevskih Srba.

Rješenje. RTV BN

Rušenje kuća

- Da je sreće, naš položaj sa nivoa Republike Srpske bi mnogo ranije razumjeli i pomogli nam da u problemima sa kojima se susrećemo možemo da računamo na republičke vlasti. U ovom slučaju imamo maćehinski odnos republičkih vlasti i to nikako nije dobro - zaključio je Božović.

Ogorčeni stanovnici opštine Istočna Ilidža naselja Dobrinja kažu da su zgroženi naredbom Inspekorata o rušenju rekonstruisanog Trga.

S obzirom da na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže postoje slučajevi da stanovnicima kroz kuće i dvorišta prolazi entitetska linija, postavlja se pitanje da li će i oni uskoro imati slična naređenja od Republičkog inspekorata RS da ruše dijelove kuća ili pomoćnih objekata.

Opština Istočna Ilidža. RTV BN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.