ZNAČAJNO POVEĆANJE

Broj električnih automobila u Nizozemskoj porastao na 14 posto

U drugim državama došlo je do pada prodaje električnih automobila

Električni automobil. electrek.co

Anadolija

prije 7 dana

Skoro 14 posto automobila u Nizozemskoj je ili djelimično ili potpuno električno, objavile su Agencije BOVAG i RAI Vereniging, a javlja Anadolu.

Broj električnih ili hibridnih automobila iznosio je samo 3,7 posto od svih vozila u zemlji prije pet godina.

Više od 1,3 miliona od 9,4 miliona automobila koji su registrovani u Nizozemskoj početkom 2024. godine su potpuno električni ili hibridni. To se značajno povećalo u posljednje tri godine. Prošle godine kupljen je oko 113.961 novi električni automobil, što je povećanje od 56 posto u odnosu na godinu ranije.

Postoji i veća potražnja za hibridnim automobilima "što je rezultat toga da je više od dvije trećine (68 posto) svih novoregistrovanih automobila na neki način električno", navode sektorske agencije.

- Evidentno je da ovaj razvoj ima pozitivne efekte i na broj emisija CO2 - navode iz BOVAG-a i RAI-ja, napominjući da je Nizozemska među evropskim državama s najnižim prosječnim emisijama CO2 po novoprodatom automobilu nakon Švedske, Finske i Danske.

Nabavna cijena novog automobila početkom ove godine bila je u prosjeku 48.118 eura, što je za oko 2.000 eura više nego prošle godine.

Postoje značajne razlike kada su u pitanju vrste goriva. Dizel automobil je najskuplji, sa prosječnom cijenom od 92.117 eura. Plug-in hibrid u prosjeku košta 74.553 eura, a potpuno električni automobil 52.439 eura. Benzinski automobil je nešto jeftiniji sa prosječnom cijenom od 35.373 eura.

U drugim državama došlo je do pada prodaje električnih automobila. Prema nekim istraživanjima, to je zbog toga što su mnoge vlade postepeno ukidale poticajne mjere te zbog pogoršane ekonomske situacije u nekim dijelovima svijeta.

Iz agencije RAI upozoravaju također da bi smanjenje poreskih olakšica i subvencija moglo uzrokovati stagnaciju rasta prodaje električnih automobila i u Nizozemskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.