MOŽDA I DA PROBA

Legendarni Helmut Marko tvrdi: Ferstapen je superioran vozač, slavio bi i sa Haasom

Nije tajna da u Formuli 1 znači koliko je snažan bolid ekipe, ali Ferstapenovo vozačko umijeće je na vrhunskom nivou

Helmut Marko i Maks Ferstapen. AP

N. H.

15.8.2023

Doktor Helmut Marko, nekadašnji vozač Formule 1 i sadašnji savjetnik u ekipi Red Bull Racinga, govorio je o dominaciji Red Bulla i Maksa Ferstapena (Max Verstappen).

U intervjuu za „Motosport-total“, prilikom je dao smjelu izjavu o tome kako Nizozemac trenutno vozi.

Nije tajna da u Formuli 1 mnogo znači koliko je snažan bolid ekipe. Mnogi tvrde da je vozačko umijeće u drugom planu i da slične rezultate ne bi imao u nekom drugom timu.

Međutim, jedan od čelnih ljudi Red Bulla vjeruje da je Ferstapen dominantan vozač i da bi sa svakim bolidom radio isto na stazi.

- Maks bi bio klasa za sebe u svakom bolidu. Maks iz 2020. ne može se porediti sa Maksom iz 2023. godine. Samo ime je isto. Za mene je Hamilton oduvijek bio majstor da čita trku i da u skladu s tim kontroliše stanje guma. 

Maks je sada kao on. Ako nije i bolji jer je bolji u brzini, a uz je nevjerovatno sazrio. Mislim da bi u AlfaTauriju ili Haasu osvojio pol poziciju – rekao je Helmut Marku.

Ferstapen je slavio na 10 od 12 dosadašnjih utrka ovogodišnje sezone Formule 1 i ako dobije utrku pred svojim sunarodnjacima u Nizozemskoj izjednačit će rekord po broju uzastopnih pobjeda koji drži Sebastijan Fetel (Vettel).On je 2013. imao devet uzastopnih trijumfa. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.