"SADA JE SVE DRUGAČIJE"

Gala koncert pod dirigentskom palicom maestra Zubina Mehte: Nakon 30 godina ponovo nastupio u Sarajevu

Među prisutnima bio je i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit

S koncerta u Narodnom pozorištu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Avaz

13.7.2024

Gala koncertom pod nazivom "Sad je drugačije" pod dirigentskom palicom slavnog maestra Zubina Mehte, večeras je u Narodnom pozorištu zatvoren program obilježavanja stotinu godina Sarajevske filharmonije. 

Indijski dirigent svjetske reputacije, nakon 30 godina vratio se u glavni bh. grad prenosio se direktno na trgu Suzan Sontag.

U ratnom Sarajevu i razrušenoj Vijećnici, 19. juna 1994. godine, članovi Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom jedinstvenog maestra Zubina Mehte održali su koncert sa jednom porukom: „Za bolji svijet“. Snimci ovog koncerta su obišli svijet. Trideset godina kasnije, u sali Narodnog pozorišta, izveden je koncert simboličnog naziva "Sada je sve drugačije” .

Izvedena su djela Petra Iljiča Čajkovskog, Simfonija br. 5 i Koncert za violinu i orkestar u izvedbi Violete Smailović Huart.  Koncert je održan u Pozorištu ispunjenom do posljednjeg mjesta - među prisutnima bio je i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, a maestro Mehta dočekan je dugotrajnim aplauzom. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.