PRINCEZA OD VELSA

Mnogi se pitaju kako Kejt Midlton nije izgubila kosu nakon hemoterapije: Stigao je odgovor

Ona je već četiri mjeseca na hemoterapiji

Kejt Midlton dijagnosticiran rak. Instagram

E. Ag.

prije 2 dana

Nedavno je cijeli svijet pomno pratio Kejt Midlton (Kate Middleton) kada se pojavila u javnosti nakon što je svijetu obznanila svoju zdravstvenu dijagnozu. Došla je na tradicionalnu Trooping the Color ceremoniju, kojom se službeno obilježava rođendan britanskog monarha, trenutno kralja Čarlsa III (Charles). 

Gubitak kose

Fotografije su preplavile društvene mreže, no brojni fanovi kraljevske porodice i dalje postavljaju isto pitanje: kako je moguće da nije ostala bez kose, a na tretmane hemoterapije krenula je krajem februara?

Kejt Midlton već je četiri mjeseca na hemoterapiji. Međutim, prema nekim medicinskim stručnjacima, ne utječu svi tretmani na gubitak kose. Dok je poznato da neki lijekovi uzrokuju znatno stanjivanje ili čak gubitak kose, drugi imaju manje ozbiljne nuspojave.

- Ne uzrokuju sve vrste hemoterapije gubitak kose. Samo određene vrste uzrokuju gubitak kose jer djeluju na ćelije koje se brzo množe - kazala je Kerolajn Gerati (Caroline Geraghty), inače medicinska sestra u Cancer Research UK, piše britanski Mirror.

Medicinska sestra objasnila je da može biti zahvaćena samo kosa na glavi, ali i dlake po cijelom tijelu. Tako neki ljudi mogu izgubiti kosu, drugi obrve ili dlake na rukama.

Druge nuspojave

- Međutim, u nekim slučajevima hemoterapija ne uzrokuje gubitak kose, već stanjivanje, ali to je privremeno. Nakon što se tretman prekine, kosa ponovno počinje rasti. Budući da detalji preventivne hemoterapije kojoj je bila podvrgnuta princeza od Velsa nisu objavljeni, moguće je da lijekovi koje je uzimala nisu bili tako jaki da izazovu gubitak kose - objasnila je medicinska sestra, piše Večernji.hr.

Hemoterapija može imati i druge nuspojave, poput umora, mučnine, povećanog rizika od infekcija, anemije, modrica i krvarenja, gubitka apetita, promjena kože i noktiju, problema s pamćenjem i koncentracijom, spavanja, plodnosti, kao i proljeva i zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.