„LEPA BRENA PROJECT“

Glumica Anđela Jovanović za "Avaz": Kako sam postala Brena

Hit-predstava od ponedjeljka, 13. novembra, na turneju po BiH

Anđela Jovanović. Instagram

12.11.2023

Publika u Bosni i Hercegovini s nestrpljenjem iščekuje gostovanje predstave „Lepa Brena Project“ koja je pokorila region.

Predstava, čiju režiju potpisuje Vladimir Aleksić, 13. novembra igrat će u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, 14. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, 15. novembra u Mostaru u dvorani Hrvatski dom „Herceg Stjepan Kosača“, 16. novembra u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, te 17. novembra u Sportskoj dvorani “Obilićevo” u Banjoj Luci.

Pravi fenomen

Kroz spoj glume, pjevanja i plesa, predstava "Lepa Brena Project" postala je pravi fenomen, donoseći duboke poruke o popularnosti, tragičnom raspadu bivše zemlje i nesretnim sudbinama njenih građana.

Ova izvanredna izvedba, koja se bavi životom jedne od najvećih zvijezda Jugoslavije, Lepe Brene, sjedinjuje čak pet različitih likova te kroz njih prikazuje složenost i kontradikcije posljednja četiri desetljeća na ovim prostorima.

"Lepa Brena Project" nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Pet lica Lepe Brene maestralno su prikazale četiri talentirane glumice, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović i Jovana Gavrilović, te Vlada Aleksić.

Glavni likovi predstave - Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti - kroz monologe vode publiku u vrstu međusobnog razgovora, istovremeno se povezujući s njom.

Uoči dolaska u BiH Anđela (31) Jovanović dala je veoma otvoren intervju. Kćerka također glumaca – Dragana Jovanovića i Branke Pujić, govorila je o predstavi, privatnom životu, danima u Sarajevu...

Dolazite u BiH s predstavom ,,Lepa Brena Project” koja hara u Srbiji, a sjajno je prošla i u Hrvatskoj. Šta očekujete od publike u Sarajevu i uopće u našoj zemlji?

- Od publike u Sarajevu očekujem sve najbolje, to je jedna ozbiljno dobra raja i mislim da će i publika na predstavi jako lijepo reagovati. Ja sam snimala tu seriju prošle godine, tako da imam mnogo i prijatelja i kolega za koje se nadam da će prisustvovati, tako da sam baš uzbuđena i baš se radujem. Obožavam Sarajevo, i taj grad i te divne ljude i mislim da će predstava divno komunicirati s njima.

Šta je to što ovu predstavu čini posebnom?

- Mnogo stvari je čini posebnom i definitivno mislim da nije ono što se od nje očekuje. Imamo pet fenomena Lepe Brene, a ja imam tu čast da igram Brenu Jugoslovenku, što je meni jako važno jer sam odrasla uz najljepše moguće priče o Jugoslaviji, koje mi je pričao moj deka Laza. Divno mi je da mogu da pričam to na pozornici i da imam uopće priliku da igram u toj predstavi.


Anđela Jovanović kao Lepa Brena. Instagram

Kultne pjesme

Slušate li njenu muziku prije predstave i šta mislite o njoj?

- Sluša se to i dan-danas, i neke starije i nove pjesme. To je definitivno kultna muzika koja je obilježila jedan period i Brena je definitivno simbol Jugoslavije. Privilegij je da igramo predstavu o jednoj ovako velikoj i važnoj osobi za naše prostore.

Kako je tekao proces pripreme uloge?

- Ja sam uskočila na mjesto svoje kolegice Tamare Krcunović, tako da nisam bila tu u samom pripremnom procesu, ali sam jako lijepo to prošla sa svojim kolegama iz predstave i s Vladom Aleksićem, jednim od autora. Tako da osjećam kao da sam tu od početka. A i sad smo već mnogo predstava odigrali… No, ja sam svakako prošla neki svoj proces mijenjanja i prilagodbe, slušala sam indikacije kolega, mnogo toga sam naučila. Zanimljivo je to kad uskočite tako u nešto novo i nepoznato. No, iz toga može da se izrodi nešto potpuno novo i dobije se na hrabrosti i slobodi koju možda ne bih imala da sam imala taj pritisak procesa od početka. Vrlo interesantno iskustvo.

Poznati roditelji

 Zbog serije „Frust“ Danisa Tanovića živjeli ste neko vrijeme i u Sarajevu. Kako doživljavate Sarajevo i našu zemlju?

- Bilo mi je super na snimanju, ispunila sam svoj cjeloživotni san, a to je da igram detektivku, odnosno inspektoricu. Izuzetno pametna inspektorica koja se u predominantnom muškom svijetu bori za sebe i iziskuje poštovanje i strahopoštovanje, tako da mi je baš bilo predivno da igram takvu interesantnu, pametnu i sposobnu ženu. Odlično je bilo raditi s ekipom iz Sarajeva, privilegij je raditi s Danisom Tanovićem, koji je velika legenda na našim prostorima. Sve u svemu, divno iskustvo. Od ranije imam tu svoje prijatelje koje mnogo volim i s kojima sam provodila vrijeme kad nisam snimala. Uživala sam u Sarajevu, lijep je to grad. A volim se ja i geografski izmjestiti. Opet bih živjela i snimala u Sarajevu i nadam se da će biti i druge sezone serije „Frust“ pa da se ponovo družimo.

Dijete ste velikih glumačkih imena. Kako je bilo, prije svega, odrastati, a kasnije i probijati se u glumačkom svijetu uz poznate roditelje?

- Ne mogu da kažem neke druge perspektive, jer imam samo svoju. Meni je moje odrastanje bilo jedino za koje znam. Mislim da je dobra stvar što imam osjećaj da sam u ovoj industriji cijeli život, odnosno 30 godina, jer sam to nekako živjela uz svoje roditelje. Odrasla sam na sceni, čuvale su me često žene iza scene, gledala sam hiljade predstava od svojih roditelja. Sve sam gledala iz džepa i vidjela sam kako izgleda i iza i ispred scene, i iza i ispred kamera, tako da mi je to najprirodnije nešto što mogu da zamislim za sebe. To je okruženje u kojem se osjećam prijatno i prirodno. Drago mi je da sam imala priliku da shvatim koliko ta slava i tada popularnost, s kojom su se moji roditelji stvarno jako dobro nosili, zapravo, ne čini ljude srećnim i da to nije nešto čemu ja želim da težim u životu. Drago mi je da su mi roditelji usadili ogromno poštovanje prema našoj profesiji. Naravno, sve ima dvije strane medalje, ali drago mi je da sam se borila za sebe sama. Od 20. godine živim sama, nisam se oslanjala na svoje roditelje, niti su oni to željeli. Željeli su da budem sposobna da se izborim za sebe i tako i bi.


Prva godina braka

Udali ste se ovog ljeta. Je li istina da je prva godina u braku najteža?

- Meni je brak jako lijepo iskustvo. Mislim da to možda važi za ranije brakove, kada ljudi nisu živjeli zajedno pa to privikavanje bude jako komplikovano. Ali moj suprug i ja živimo faktički od drugog, trećeg dana poznanstva zajedno. Odmah smo se spojili i proživjeli svašta zajedno. Tako da je meni ovo samo nadogradnja odnosa i viši stepen posvećenosti i ljubavi. Ako je istina da je prva godina najteža, onda je fenomenalno! Onda sam jako sretna, jer ako nam je ovo najteža, a toliko nam je lepo, baš se radujem šta nas sve čeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.