U SLUŽBI LJEPOTE

Bh. manekenka i doktorica Delila Softić za "Avaz": Volim proces starenja

Manekenstvom sam se bavila od trinaeste godine

Softić: Spojila dvije velike ljubavi. Avaz

7.5.2023

Bosanskohercegovačka manekenka Delila Softić modnu pistu zamijenila je radom u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ali se već duži niz godina bavi i estetskom medicinom gdje je specijalizant dermatovenerologije. Ova doktorica uživa radeći posao koji voli, što smatra privilegijom.

Softić, kako ističe, voli poslovne izazove i uvijek pronalazim nove, a još od djetinjstva je voljela i nauku, trudeći se da ne zapostavlja ni naučnoistraživački segment te se nada da će rezultati njenog istraživanja uskoro ugledati svjetlo dana.

Divna poznanstva

- Na neki način ste spojili dvije ljubavi medicinu, koju ste završili, i estetiku jer ste dugo bili manekenka?

- Manekenstvom sam se bavila od trinaeste godine, to su moje dvije velike ljubavi. Manekenstvo je obilježilo ne mali dio mog života, donijelo mi brojna divna poznanstva, upoznavanje različitih kultura i jezika, utjecalo na razvoj moje ličnosti. Naučilo me važnosti održavanja zdrave, blistave i čiste kože, te nekorištenju dekorativne kozmetike u privatnom životu. Možda odatle potiče želja za održavanjem svježeg i zdravog izgleda, koji ne mora da bude mladalački, jer volim proces starenja, sve ljepote, izazove i nova iskustva koja prolazak vremena donosi - ne bi bilo zanimljivo da je sve isto, pa ni sami mi; ali volim da izgledam lijepo, svježe i zdravo pa otuda ljubav prema estetici i koži, koja mi je ujedno i posao.

- Danas često držite seminare iz estetske medicine i prenosite znanje, kako se osjećate povodom toga?

- Usrećuje me prenošenje, dijeljenje, razmjenjivanje znanja svojim kolegama, na bilo koji način, sve manje od toga bilo bi zaista tužno i sebično. Čast mi je biti izabrana za edukatora i svakodnevno se trudim da unaprijedim svoje znanje i vještine kako bi svakoga puta nivo edukacije rastao . I dan-danas se sjećam očeve priče koju mi je ponavljao još tokom djetinjstva, kako je pomagao svima tokom fakulteta u rješavanju zadataka, pisanju zadaća, te pomažući drugima utvrđivao i svoje znanje i dobivao nove ideje, tako su svi na kraju izvukli neku korist . Sebičnost nikada nije opcija, jer samo dijeleći s drugima možemo biti svi na dobitku.

- Koliko je važna mjera u zahvatima na licu?

- Smatram da se atraktivnost ne ogleda u uravnoteženosti proporcija lica i tijela, nego naprotiv, u samom zadovoljstvu vlastitim izgledom, samim sobom, energijom koju nosimo, načelima i vrijednostima za koje se zalažemo.

Lični razvoj

- Inače, koliko Vas je ljepota u životu koštala, a koliko donijela prednosti?

- Generalno, nikada nisam vanjski izgled u startu smatrala nekom prednošću ili manom. Naprotiv, smatram da je privlačan vanjski izgled odgovornost, ne želite valjda privući pažnju svojim izgledom a onda da vas neko posmatra kako radite nešto neprimjereno. A i na kraju krajeva, ukusi su različiti i dobro je da je tako.

- Slovite za jednu od najljepših žena na našoj sceni, koliko je to nekad pritisak?

- Zahvaljujem se na komplimentu. Ne predstavlja mi pritisak, jer sebe lično ne posmatram na takav način. Ali svakako da, nevezano za tu konstataciju, oduvijek se trudim da radim na ličnom razvoju; najbitnije nije kako izgledate i kakvi ste, zbog tog izgleda, u očima drugih; nego koliko ste istinski cjelokupno zadovoljni sami sobom.

- Jedno vrijeme ste ne svojom voljom živjeli u tabloidima, kako ste to podnijeli?

- Kada razmišljam o tome s ove distance, mogu reći iznenađujuće dobro. Simpatično mi je bilo dok sam bila u srednjoj školi i na fakultetu da ponekada kupim novine i pročitam nešto o sebi, vjerovatno zato što, nasreću, nisam imala priliku da pročitam nešto mnogo negativno.

- Šta Vam je donijela zrelost, te šta biste danas poručili onoj djevojčici koja je sanjala svjetske piste?

- Svaka godina donosi sa sobom neka nova iskustva, ukoliko iz njih učimo i konstantno radimo na ličnom razvoju onda našu zrelost prati osjećaj mira, razumijevanja za druge, ali i samoga sebe, te osjećaj ispunjenosti, koji se sastoji od zadovoljstva vlastitim životom i prihvatanja onoga što nam isti donosi. Treba prigrliti život i dobro bi bilo znati iskoristiti mnoge od prilika koje nam kontinuirano pruža, te uživati u svakom momentu, radujući se i najmanjim, svakodnevnim stvarima i sitnicama koje nas okružuju, a koje često zanemarujemo.

Teret tuđih predrasuda

- Ne sjećam se da su postojale predrasude vezane konkretno za svijet modelinga. Dovoljno je da progovorite samo nekoliko minuta s nekim da shvatite njegove potencijale, a kada su u pitanju osobe koje s vama nisu razgovarale ili imale bilo kakav kontakt, mislim da nema potrebe da se opterećujemo previše takvim mišljenjima. Ne smijemo dozvoliti da zagađujemo vlastite misli teretom tuđih predrasuda – rekla nam je Softić.

- Bitno je voljeti ono što radiš i zauvijek ostati motiviran, mislim da se svaki trud na kraju isplati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.