ANGELA LENSBURI

Glumica poznata po ulozi u seriji "The murder, she wrote" umrla u 96. godini

Ona je umrla mirno u snu u svom domu u Los Anđelesu

Angela Lensburi. AP

H. J. I.

12.10.2022

Angela Lensburi (Lansbury), britanska glumica čija se karijera protegla na osam desetljeća i koja je utjelovila neizbrisive portrete širokog raspona likova od zlikovaca do detektiva i laganih komičnih uloga na filmu, u pozorištu i na televiziji, umrla je u 96. godini, saopćila je njena porodica u utorak. 

Lensburi, koja je odigrala ulogu spisateljice koja rješava zagonetke ubistava u dugogodišnjoj američkoj TV seriji "Ubistvo, napisala je", umrla je mirno u snu u svom domu u Los Anđelesu, navodi se u saopćenju njene djece.

Glumica je bila tek tri dana od svoga 97. rođendana.

U filmovima, Lensburi se pojavljivala u fascinantnim sporednim ulogama, uključujući i u svojoj debitantskoj ulozi koju je odigrala kao tinejdžerica u filmu "Plinsko svjetlo" iz 1944. godine, kao i u ulozi Sibil u "Slici Doriana Greja" iz 1945. godine i u ulozi manipulativne majke Lorensa Harvija u filmu "Mandžurijski kandidat" iz 1962. godine. Sve tri uloge donijele su joj nominaciju za Oskara.

Gotovo sedam desetljeća nakon prve filmske uloge, nagrađena je počasnim Oskarom za životno postignuće u 88. godini u novembru 2013. godine. Oskarovci Džefri Raš (Geoffrey Rush) i Ema Tomson (Emma Thomson) na svečanosti su odali počast glumici. Raš ju je pohvalio kao "živuću definiciju širine", dok se Tomson prisjetila bacanja pite na Lensburi tokom snimanja komedije "Dadilje McPhee" iz 2005. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.