AMERIČKI GLUMAC

Leonardo Dikaprio podržava Kamalu Haris za predsjednicu SAD-a

Klimatske promjene ubijaju zemlju i uništavaju našu ekonomiju, potreban nam je hrabar korak naprijed da spasimo našu ekonomiju, poručio je Dikaprio

Dikaprio: Puna podrška Kamali. Instagram / AP

A. O.

prije 10 sati 30 minuta

Američki glumac Leonardo Dikaprio (DiCaprio) podržava Kamalu Haris (Harris) za predsjednicu SAD-a, a glumac nagrađen Oskarom je u video snimku izrazio podršku demokratskom kandidatu.

- Klimatske promjene ubijaju zemlju i uništavaju našu ekonomiju, potreban nam je hrabar korak naprijed da spasimo našu ekonomiju, našu planetu i sebe. Zato glasam za Kamalu Haris - rekao je Dikaprio u videu objavljenom na Instagramu.

Dikaprio, dugo otvoreni zagovornik rješavanja klimatske krize, u prošlosti je podržavao demokratske kandidate. Početkom 2020. godine prisustvovao je prikupljanju sredstava za Džo Bajdena (Joea Bidena) u kući bivše šefice Paramount Pictures Šeri Lensing (Sherry Lansing).

Njegov natpis na Instagramu citira nedavnu devastaciju od uragana Helene i uragana Milton, koje je nazvao "neprirodnim katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama". U videu, Dikaprio je pohvalio Kamaline ambiciozne ciljeve za postizanje neto nulte emisije do 2050. godine i pomaganje u izgradnji zelene ekonomije. Također je ukazao na njeno učešće u donošenju Zakona o smanjenju inflacije. Kao potpredsjednica, Haris je glasala za značajan zakon o klimi predsjednika Bajdena koji je odobren samo uz podršku demokrata.

Također je kritizirao Trampa (Trumpa) zbog povlačenja Sjedinjenih Država iz Pariskog klimatskog sporazuma i povlačenja "kritične zaštite životne sredine". Tramp, kako je rekao, i dalje "negira činjenice" i "negira nauku".

Sa manje od dvije sedmice do dana izbora, Haris je dobila podršku mnogih zabavljača visokog profila, uključujući Tejlor Svift (Taylor Swift), Opra Vinfri (Oprah Winfrey), Meril Strep (Meryl Streep), Kris Rok (Chris Rock) i Džordž Kluni (George Clooney).

Potpredsjednica je u četvrtak navečer održala skup u predgrađu Atlante s bivšim predsjednikom Barakom Obamom (Barackom) i muzičarem Brusom Springstenom (Bruceom Springsteenom). Očekuje se da će Bijonse (Beyonce), čija je pesma "Freedom" himna Harisove kampanje, biti na Harisovom skupu u Hjustonu (Huston) u petak.

Među pristaše slavne ličnosti republikanskog kandidata Donalda Trampa su Ilon Mask (Elon Musk), Denis Kvid (Dennis Quaid) i Kid Rok (Rock). U decembru 2016., Dikaprio i šef njegove istoimene fondacije sastali su se s Trampom, tada izabranim predsjednikom, kako bi razgovarali o tome kako poslovi usmjereni na očuvanje okoliša mogu potaknuti ekonomiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.