POZNATA VODITELJICA

Opra Vinfri platila bogatstvo da otkupi prava na dokumentarac o njoj: Šta krije?

Izgleda da nije sve transparentno kao njene emisije

Čuvena novinarka je napravila mnoge emisije. Platforma X

E. Ag.

prije 4 sata 24 minute


Opra Vinfri je platila bogatstvo šefovima Apple TV+ da otkupe prava na dokumentarac o njenom životu koji je Apple najavio sa velikom pompom 2021. Dokumentarac o voditeljici koja je postala medijski mogul režirao je Oskarom nagrađeni reditelj Kevin Mekdonald, međutim, kako tvrde izvori, režiser koji se udružio s Oprinom dugogodišnjom producentkinjom Lizom Erspamer na ovom projektu sukobio sa 70-godišnjom milijarderkom nakon što je završio film.

Na pauzi

I on je od tada "na pauzi", ostavljajući prostor za špekulacije zašto Opra smatra da film nije podoban za objavljivanje.

- Kevin je snimio film, ali Opri se to nije dopalo i on je odbio da ga promijeni. Zato je Opra vratila sav honorar Appleu - otkrio je dobro upućeni holivudski izvor.

- Kako se ugovor Apple TV+ bližio kraju, gospođa Vinfri je otkupila prava na svoje dokumente i od tada je odlučila da stavi dokumentarac na čekanje. Vinfri vjeruje da su Liza Erspamer i Kevin Mekdonald nevjerovatno talentovani filmski stvaraoci i zahvalna im je na vremenu i energiji koje su uložili u projekat - bila je zvanična izjava portparola čuvene voditeljice, koji je i "završio" ugovor o sadržaju sa Appleom u septembru 2022.

Izvor iz Oprinog tabora, međutim, insistira na tome da Mekdonald nije odbio da izvrši izmjene i da je Vinfri jednostavno odlučila da „nije pravo vrijeme za snimanje dokumentaraca“ prije nego što je napravila neobičan potez i otkupila ga. Sa druge strane, izvori iz filmske industrije špekulišu da je Opra morala da plati milione kako bi vratila prava na dokumentarac, dok izvor iz njene ekipe poriče da se radi o sedmocifrenom broju.

Mekdonald je upoznao Erspamer kada su radili na biografskom dokumentarcu Vitni Hjuston "Vitni". Ona je bila producent čuvene emisije „The Oprah Vinfrey Show” između 1999. i 2009. godine i dugogodišnji je prijatelj voditeljice.

Čuvena novinarka je napravila mnoge emisije, a jedan od najpoznatijih njenih intervjua je bio sa princem Harijem i njegovom suprugom Megan Markl u martu 2020., kada su prvi put javno progovorili o napuštanju kraljevske porodice.

Biografski dokumentarac

Sa druge strane, Mekdonald, koji je spremio biografski dokumentarac o Vinfri, poznat je po filmu „Jedan dan u septembru“, koji govori o ubistvu 11 izraelskih sportista na Ljetnim olimpijskim igrama 1972., za šta je i osvojio Oskara. Međutim, na mrežama nigdje ne postoji trag o dokumentarcu koji je radio o Opri, a umjesto toga, nedavno je debitovao na Venecijanskom filmskom festivalu sa najnovijim dokumentarcem, „Jedan na jedan: Džon i Joko“, o Džonu Lenonu i Joko Ono.

Biografski dokumentarac o Opri nije prvo izdanje visokog profila koje je "stavljeno na led". Netflix dokumentarac o Prinsu koji je godinama nastajao je „držan kao talac“ zbog prigovora sedmostrukog dobitnika Gremija. Reditelj Ezra Edelman je četiri godine radio na njemu, ali su Prinsovi nasljednici bili navodno nezadovoljni načinom na koji je on prikazan i film nikad nije ugledao svjetlo dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.