NA DASKAMA ŽIVOTA

Glumac Enes Kozličić za "Avaz": Bilo me strah uloge Branka vezanog za kolica

U glumi je sloboda poseban faktor, istakao je Kozličić

Kozličić: Moramo konstantno raditi na sebi. Instagram

23.2.2023

Bh. glumca Enesa Kozličića publika u posljednje vrijeme može gledati u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda" u SARTR-u, u "Djelidbi" koja igra u Kamernom teatru 55, te u TV seriji "Na rubu pameti".

Ovaj talentirani Bišćanin se okušao i na filmskom platnu u ostvarenju "Balada". Kozličić za "Avaz" otkriva sve o uspjesima koji su ga, srećom, zadesili već na početku profesionalne karijere.   


Kozličić: Živimo u kapitalizmu. Instagram

Početak procesa

U predstavi “Moj sin samo malo sporije hoda” igrate Branka koji je vezan za kolica, koliko je izazovan bio proces raditi na tom liku?

- Ova uloga je za mene bila mnogo zahtjevna i bilo me strah na samom početku procesa, nisam znao hoću li ja to moći uraditi baš kako treba. Na moju sreću, bio sam okružen sjajnim kolegama i to mi je mnogo pomoglo. Tokom procesa, na premijeri, ali i na svakom sljedećem igranju, osjećam ogromnu odgovornost, jer ideja i poruka koje nosi ova priča i njeni likovi su ogromne.

Šta je za Vas sloboda, koliko Vam je kao glumcu neophodna te da li je aproksimativno na sceni upravo i pronalazite?

- Sloboda je nešto što mi često podrazumijevamo i mislim da je upravo ona jedan od "darova" na kojima moramo biti zahvalni. Za mene je priroda najbolji primjer slobode, neukroćena i divlja, ali istovremeno nikog ne ugrožava. Naravno, u glumi je sloboda poseban faktor, jer, kao i život, gluma ne trpi ograničavanje, sputavanje i cenzuru. Pronalazim je i prakticiram u svakom segmentu života, pa tako i na sceni.

Kozličić: Veoma je važno sačuvati sebe. Instagram

Rad na sebi

Spadate u grupu mladih glumaca koji su eklatantni i svoji, koliko je važno sačuvati sebe u ovom vremenu koje melje?

- Veoma je važno sačuvati sebe, pogotovo u današnjem vremenu, gdje je to stvarno teško. Živimo u vremenu kapitalizma, konzumerizma i mnogih drugih "ljudskih nepogoda". Mislim da je ključ u tome da moramo konstantno raditi na sebi, razvijati sebe i makar pokušavati da iz dana u dan budemo najbolja verzija sebe. Ima jedna veoma dobra izreka koja kaže: "Ja ću se brinuti o sebi, zbog tebe, a ti se brini o sebi, molim te, zbog mene."

Strano tržište

Često na društvenim mrežama imitirate svjetske zvijezde, i to na engleskom jeziku. Vidite li se u Holivudu?

- Jednog dana da, naravno. Govorim nekoliko stranih jezika i svakako se vidim i na stranom tržištu nekad u budućnosti. Ništa nije nemoguće.     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.