IZVJEŠTAJ DR.WEBA

Aplikacije koje su prevarile preko 20 miliona ljudi

Korisnici su navodno mogli poboljšati svoju finansijsku pismenost

Aplikacije koje su prevarile korisnike. AP

N. A.

1.2.2023

Najnoviji izveštaj je razotkrio tri aplikacije koje su prevarile svoje korisnike i servirale im pregršt reklama, prenosi "Dr.Web".

Neke od lažnih aplikacija distribuirane su pod krinkom ulagačkog softvera. Preko njih bi korisnici navodno mogli poboljšati svoju finansijsku pismenost, uložiti novac u dionice i kripto tržišta, trgovati naftom i prirodnim plinom, pa čak i besplatno dobiti dionice velikih kompanija. Umjesto toga, od korisnika se tražilo da daju svoje lične podatke kako bi podnijeli "zahtjev" za registraciju računa ili kako bi komunicirali s takozvanim "specijalistom".

Više od 20 miliona korisnika

U izveštaju koji je objavio "Dr.Web", tvorac softvera za uklanjanje virusa, na Google Play prodavnici postoje tri takve aplikacije koje su preuzete više od 20 miliona puta:

1. Lucky Step-Walking Tracker - preko 10 miliona preuzimanja

2. Lucky Habit: health tracker - preko 5 miliona preuzimanja

3. WalkingJoy - preko 5 miliona preuzimanja

Sve tri aplikacije funkcionišu na istom principu, dodjeljivajući korisnicima virtuelnu valutu za izvršavanje određenih zadataka kao što je šetanje do određenog cilja ili sticanje zdravih navika. Te valute se kasnije bi se trebale zamijeniti za pravi novac. 

DR.WEB - Avaz
DR.WEB - Avaz
DR.WEB - Avaz
DR.WEB - Avaz
DR.WEB - Avaz

Preko reklama do zarade

Ukoliko korisnici žele da izbjegnu zadatke, imaju mogućnost da gledaju reklame.

- Kako bi inicirali proces podizanja onoga što su "zaradili", korisnici su morali da sakupe značajan broj nagrada. Ukoliko bi uspjeli da to učine, aplikacija je dodatno zahtijevala da odgledaju mnogo reklamnih videa. Također im je bilo ponuđeno da "ubrzaju" proces podizanja tako što će odgledati još reklama. Međutim, aplikacije često nisu verifikovale nijedan od podataka u vezi sa plaćanjem koje su dali korisnici, tako da su šanse za primanje bilo kakvog obećanog novca od strane ovih aplikacija izuzetno male - objašnjava "Dr.Web" u svom izveštaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.