SPECIJALNE SLUŠALICE

Kongres neće dozvoliti vojsci da troši novac na HoloLens

Svrha IVAS slušalica je bila da vojnicima pruže informacije u realnom vremenu od senzora i navigacionih sistema

HoloLens tehnologija. AP

A. K.

15.1.2023

Od 2018. godine američka vojska testira i koristi slušalice proširene stvarnosti pod nazivom IVAS (Integrated Visual Augmentation Systems), koje su razvijene korištenjem Microsoftove tehnologije koja se nalazi u HoloLens naočalama.

Vojska je američkom Kongresu uputila zahtjev za odobrenje budžeta za ovu godinu vrijednog 1,75 biliona dolara, a među stavkama je bila i kupovina 6.900 IVAS naočara za 400 miliona dolara.

Zdravstveni problemi

Kongres nije prihvatio tu stavku zbog rezultata testova koji su ukazivali na to da su mnogi vojnici imali zdravstvenih problema pri korišćenju slušalica, ozbiljnih fizičkih simptoma, te da su slušalice bile glomazne i preteške za nošenje i ometale njihovu koncentraciju na bojnom polju.

Vojska je već platila Microsoftu 125 miliona dolara za razvoj nove verzije IVAS 1.2 naočara, ali izgleda da je taj novac protraćen, a Microsoft neće dobro prihvatiti njegov višemilijardni ugovor s vojskom koji propadne.

Odgađali izlazak

Svrha IVAS slušalica je bila da vojnicima pruže informacije u realnom vremenu od senzora i navigacionih sistema, noćnog i termalnog vida i proširene stvarnosti.

Očigledno, za sada neće biti ništa od verzije IVAS 2.1, a nije poznata ni sudbina HoloLens 3 naočala, čije je izlazak Microsoft odgađao već nekoliko godina, iako mu je razvoj Multiverse ponudio dosta razloga za optimizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.