Naučnici neprofitne američke medicinske kompanije koja se bavi istraživanjem biomedicinskih nauka ustanovili su da nam se nakon obroka bogatih proteinima i solju spava više nego nakon konzumiranja neke druge hrane.
Podsjetili su i na to da obilan obrok koji unesemo organizam može utjecati na kvalitet sna i njegovo trajanje, a njihova istraživanja pokazala su da su to u prvome redu obroci bogati proteinima i solju, prenose mediji.
Časopis eLife prenosi kako su testiravši učinak konzumacije soli, šećera i proteina na voćnim mušicama, insektima koji se u istraživanjima koriste zbog genetske sličnosti s ljudima, naučnici ustanovili da su zasoljeni obroci i oni s više proteina utjecali na pospanost, ali i na kvalitetu i dužinu sna.
Ustanovili su i da je za mehanizam poticanja sna odgovorna specifična vrsta neurona - leucokinina.
- Naročito brzo leucokinin se aktivira u prisutnosti proteina - objasnio je dr. Murphy iz Scripps Research Institute.
- Ovaj fenomen pratili smo u laboratorijskom testu i kod muha kojima nismo davali proteine, već smo ih hranili isključivo saharozom. Konstatirali smo da su insekti ostali budni - kazao je Murphy, dodavši da će biti zanimljivo nastaviti istraživanje kako bi se ono proširilo na razumijevanje života životinja koje žive u divljini.
Dok spavaju ranjive su i bit će interesantno ustanoviti zbog čega im je nakon obroka potreban san, kaže Murphy.