NAUKA

Obroci bogati solju utječu na san

Istraživanje neprofitne američke medicinske kompanije

Fena

29.11.2016

Naučnici neprofitne američke medicinske kompanije koja se bavi istraživanjem biomedicinskih nauka ustanovili su da nam se nakon obroka bogatih proteinima i solju spava više nego nakon konzumiranja neke druge hrane.

Podsjetili su i na to da obilan obrok koji unesemo organizam može utjecati na kvalitet sna i njegovo trajanje, a njihova istraživanja pokazala su da su to u prvome redu obroci bogati proteinima i solju, prenose mediji.

Časopis eLife prenosi kako su testiravši učinak konzumacije soli, šećera i proteina na voćnim mušicama, insektima koji se u istraživanjima koriste zbog genetske sličnosti s ljudima, naučnici ustanovili da su zasoljeni obroci i oni s više proteina utjecali na pospanost, ali i na kvalitetu i dužinu sna.

Ustanovili su i da je za mehanizam poticanja sna odgovorna specifična vrsta neurona - leucokinina.

-  Naročito brzo leucokinin se aktivira u prisutnosti proteina - objasnio je dr. Murphy iz Scripps Research Institute.

- Ovaj fenomen pratili smo u laboratorijskom testu i kod muha kojima nismo davali proteine, već smo ih hranili isključivo saharozom. Konstatirali smo da su insekti ostali budni - kazao je Murphy, dodavši da će biti zanimljivo nastaviti istraživanje kako bi se ono proširilo na razumijevanje života životinja koje žive u divljini.

Dok spavaju ranjive su i bit će interesantno ustanoviti zbog čega im je nakon obroka potreban san, kaže Murphy.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.