Nježna tjestenina sa slojevima ukusnog bešamel umaka, sira, špinata i začinjenog umaka od paradajza stvara rapsodiju okusa zbog koje ćete se osjećati oduševljeno.
Ovo su lazanje kojima se slobodno možete pohvaliti i pred najzahtjevnijim gostima ili onda kada želite zadiviti prijatelje koje dugo niste vidjeli, a želite im pružiti vrhunski gastro doživljaj.
U veganskoj varijanti lazanje pripremite sa zamjenskim sirom, a mlijeko zamijenite sojinim mlijekom.
Glavni sastojci:
• 400 g tijesta za lazanje
• bešamel umak
• umak od paradajza
• 500 g špinata, blanširanog
• sir, razne vrste
Umak od paradajza
Sastojci:
• 2 lista lovora
• 1 čajna kašičica soli
• 1 dcl maslinovog ulja
• 1 čajna kašičica smeđeg šećera
• 1 čajna kašičica sušenog origana
• 250 g nasjeckanog bosiljka
• 1 čajna kašičica ružmarina
• 1 kg paradajza
• pola šolje crnih maslina
• 3 crvene paprika
Priprema:
U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje, na srednje jakoj vatri, dodajte bosiljak, origano, ružmarin, listove lovora i crni biber, te ih nekoliko sekundi popržite. Dodajte isjeckane crvene paprike, promiješajte i dinstajte dok paprika ne omekša, 3-4 minute. Mješavini paprike i začina dodajte isjeckani paradajz i masline i dobro promiješajte. Kada zavrije, smanjite vatru i ostavite da se kuha, nepokriveno, desetak minuta, uz često miješanje. Dodajte ostale sastojke – so, šećer i peršun, dobro promiješajte i potom sklonite s vatre.
Bešamel umak
Sastojci:
• 120 g kokosovog ulja za kuhanje
• 1/4 čajne kašičice muškatnog oraščića
• 1/2 čajne kašičice svježe mljevenog crnog bibera
• pola šolje eko brašna
• 1 litar toplog mlijeka
Priprema:
Ulje stavite u plitku posudu, na laganu vatru i umiješajte u njega muškatni oraščić, crni biber i brašno te miješajte pola minute, dok ne dobijete glatku smjesu. Makite s vatre. Postepeno ulijevajte toplo mlijeko, stalno miješajte s pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice i kako biste dobili fini umak. Vratite na vatru i miješajte, dok ne zavrije. Smanjite vatru i pustite da vrije, uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne (otprilike 5 minuta).
Sir
• 300 g gaude ili drugog tvrdog sira
• 250 g ribanog mozzarella sira
• 60 g parmezana
• 1 čajna kašičica parmezana, za ukras
Slaganje lazanja
U posudi pomiješajte sve vrste sira, osim one količine koja vam je potrebna za ukras nakon pečenja. Pripremite veću posudu u kojoj ćete peći lazanje i sastojke slažite prema sljedećem redu:
1. Na dno ulijte 1/3 umaka od paradajza.
2. Na umak stavite lazanje, otprilike petinu cijele količine.
3. Zalijte ih bešamel umakom, sa 1/3 umaka.
4. Stavite novi red listova lazanja i na njih 1/2 sira, 1/2 špinata i 1/3 umaka od paradajza.
5. Stavite novi red lazanja i zalijte ih bešamelom, ponovno sa 1/3 umaka.
6. Stavite novi red lazanja i na njih preostali sir, špinat i umak od paradajza.
7. Prekrijte novim slojem listova lazanja i zalijte ih ostatkom bešamel umaka.
Prethodno ugrijte rernu na 200 Celzijusovih stepeni. Lazanje pecite između 30 i 45 minuta, dok ne dobiju prepoznatljivu zlatnu boju i tijesto se ne opusti. Izrežite na kvadrate i poslužite toplo.