GASTRO DOŽIVLJAJ

Vegetarijanske lazanje: Rapsodija okusa

Ovo su lazanje kojima se slobodno možete pohvaliti i pred najzahtjevnijim gostima

Vegetarijanske lazanje. Avaz

I. P.

5.3.2025

Nježna tjestenina sa slojevima ukusnog bešamel umaka, sira, špinata i začinjenog umaka od paradajza stvara rapsodiju okusa zbog koje ćete se osjećati oduševljeno.

Ovo su lazanje kojima se slobodno možete pohvaliti i pred najzahtjevnijim gostima ili onda kada želite zadiviti prijatelje koje dugo niste vidjeli, a želite im pružiti vrhunski gastro doživljaj.

U veganskoj varijanti lazanje pripremite sa zamjenskim sirom, a mlijeko zamijenite sojinim mlijekom.

Glavni sastojci:

• 400 g tijesta za lazanje

• bešamel umak

• umak od paradajza

• 500 g špinata, blanširanog

• sir, razne vrste

Umak od paradajza

Sastojci:

• 2 lista lovora

• 1 čajna kašičica soli

• 1 dcl maslinovog ulja

• 1 čajna kašičica smeđeg šećera

• 1 čajna kašičica sušenog origana

• 250 g nasjeckanog bosiljka

• 1 čajna kašičica ružmarina

• 1 kg paradajza

• pola šolje crnih maslina

• 3 crvene paprika

Priprema:

U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje, na srednje jakoj vatri, dodajte bosiljak, origano, ružmarin, listove lovora i crni biber, te ih nekoliko sekundi popržite. Dodajte isjeckane crvene paprike, promiješajte i dinstajte dok paprika ne omekša, 3-4 minute. Mješavini paprike i začina dodajte isjeckani paradajz i masline i dobro promiješajte. Kada zavrije, smanjite vatru i ostavite da se kuha, nepokriveno, desetak minuta, uz često miješanje. Dodajte ostale sastojke – so, šećer i peršun, dobro promiješajte i potom sklonite s vatre.

Bešamel umak

Sastojci:

• 120 g kokosovog ulja za kuhanje

• 1/4 čajne kašičice muškatnog oraščića

• 1/2 čajne kašičice svježe mljevenog crnog bibera

• pola šolje eko brašna

• 1 litar toplog mlijeka

Priprema:

Ulje stavite u plitku posudu, na laganu vatru i umiješajte u njega muškatni oraščić, crni biber i brašno te miješajte pola minute, dok ne dobijete glatku smjesu. Makite s vatre. Postepeno ulijevajte toplo mlijeko, stalno miješajte s pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice i kako biste dobili fini umak. Vratite na vatru i miješajte, dok ne zavrije. Smanjite vatru i pustite da vrije, uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne (otprilike 5 minuta).

Sir

• 300 g gaude ili drugog tvrdog sira

• 250 g ribanog mozzarella sira

• 60 g parmezana

• 1 čajna kašičica parmezana, za ukras

Slaganje lazanja

U posudi pomiješajte sve vrste sira, osim one količine koja vam je potrebna za ukras nakon pečenja. Pripremite veću posudu u kojoj ćete peći lazanje i sastojke slažite prema sljedećem redu:

1. Na dno ulijte 1/3 umaka od paradajza.

2. Na umak stavite lazanje, otprilike petinu cijele količine.

3. Zalijte ih bešamel umakom, sa 1/3 umaka.

4. Stavite novi red listova lazanja i na njih 1/2 sira, 1/2 špinata i 1/3 umaka od paradajza.

5. Stavite novi red lazanja i zalijte ih bešamelom, ponovno sa 1/3 umaka.

6. Stavite novi red lazanja i na njih preostali sir, špinat i umak od paradajza.

7. Prekrijte novim slojem listova lazanja i zalijte ih ostatkom bešamel umaka.

Prethodno ugrijte rernu na 200 Celzijusovih stepeni. Lazanje pecite između 30 i 45 minuta, dok ne dobiju prepoznatljivu zlatnu boju i tijesto se ne opusti. Izrežite na kvadrate i poslužite toplo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.