ISJEČENO 4.500 KRIŠKI

Učenici napravili tortu dugu 112 metara i srušili Ginisov rekord

Torta se izrađivala na nekoliko lokacija, a njeni sastojci dopremljeni su u školu na dan događaja, gdje su je napravili

Torta ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Screenshot

E. Ć.

prije 3 dana

Jeste li čuli za tortu od 112 metara? Pa nastavnici i učenici poslastičarske stručne škole Doboš C. Jožef budimpeštanskog ekonomskog centra za stručno osposobljavanje postavili su Ginisov rekord napravivši Doboš tortu od čak 112 metara.

Do Ginisovog rekorda su došli povodom 100. godišnjice smrti poslastičara Doboša C. Jožefa. U sjećanje na legendarnog mađarskog poslastičara snima se i dokumentarni film u kojem će biti i ovaj uzbudljivi događaj.

Torta se izrađivala na nekoliko lokacija, a njeni sastojci dopremljeni su u školu na dan događaja, gdje su je napravili.

Na rekordnoj torti radilo je ukupno 20 poslastičara i 150 učenika slastičarske škole. Ogromna torta napravljena je od 3.500 jaja, 50 kilograma brašna, 60 kg šećera, 62,5 kg maslaca, 7,5 kg kakao maslaca, 62,5 kg tamne čokolade i 7,5 kg kakaa u prahu.

Provobitno je planirano da "doboška“ bude dugačka 100 metara, ali je na kraju ispala 112 metara, a isječeno je 4.500 kriški, pa je u tom trenutku i službeno oboren Ginisov rekord, prenosi Agroklub.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.