Proljetne rolnice potiču iz Vijetnama, gdje su poznate kao goi cuon, a tradicionalno se pune svježim začinskim biljem, rižinim rezancima i škampima ili piletinom.
Ono što ih čini posebnima jeste njihova prilagodljivost. Naime, sastojci se mogu mijenjati prema sezoni, ukusu i inspiraciji. A ponekad, upravo iz te igre ukusa i tekstura nastaju neočekivane kombinacije koje osvajaju, poput ove verzije. Zamisli samo, slasne proljetne rolnice s kiselim krastavcima!
Zamotani u hrskavo tijesto, kiseli krastavci u kombinaciji s topljenim sirom izvrstan su kontrast tekstura i okusa, dok pikantni umak od majoneze i srirache daje onaj završni, neodoljivi dodir.
Bilo da ih pripremaš za gledanje utakmice, filmsku veče ili kao brzi snek za druženje s prijateljima, ove proljetne rolnice s kiselim krastavcima biće prava zvijezda tvog stola. Uz samo nekoliko sastojaka i 15 minuta vremena, dobićeš savršeno hrskavu poslasticu koja će nestati brže nego što misliš.
Sastojci:
Kore za savijače
Kiseli krastavci 8 kom
Ementaler 8 kriški
Suncokretovo ulje 1.25 šoljica
Majoneza 0.50 šolje
Sriracha umak 1 kašika
Postupak:
Listove za savijače nareži na jednake, pravilne komade, a ivice premaži vodom. U sredinu svake rolnice stavi krišku sira, a na sir stavi kiseli krastavac.
Podigni donji vrh kore i preklopi ga preko krastavca. Presavij bočne strane prema unutra i nastavi rolati do kraja.
Prstima nanesi malo vode na gornji vrh omota kako bi ga zalijepio. Ponovi s preostalim zamotuljcima.
Ulij ulje u duboku tepsiju i zagrij na srednje jakoj vatri 5-8 minuta. Dok se ulje zagrijava, pomiješaj majonezu i sriracha umak, pa ostavi sa strane. Pomoću termometra provjeri temperaturu ulja – treba dostići 190°C. Prži zamotuljke u serijama po tri minute sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
Izvadi zamotuljke pomoću hvataljki i stavi ih na papirne ubruse da upiju višak ulja.
Posluži uz pripremljeni umak i uživaj.