Njujorški čizkejk možda djeluje "obično" jer nema voćni preliv, međutim, dosta se razlikuje i svojim jedinstvenim okusom.
Sastojci
Za koru je potrebno:
1. 250 g krekera ili keksa po izboru
2. 100 g otopljenog putera
3. 100 g šećera
4. čaša soka po želji
Za fil:
1. 250 g krem sira
2. 150 g šećera
3. so
4. 100 g pavlake
5. malo soka od limuna
6. vanilin ekstrat
7. 4 jajeta
8. 2 žumanceta
Priprema torte
Sameljite krekere, pa dodajte malo soli, šećer i puter. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu, pa dolijte sok.
Poravnajte tijesto od krekera na dno odabrane tepsije.
Mikserom mutite krem-sir, pa dodajte postepeno šećer, so, pavlaku, sok od limuna, jaja i na kraju vanilin ekstrat. Pravite pauzu od jednog ili dva minuta između dodavanja sastojaka.
Kada se sve sjedini i postane pjenasto, uključite rernu na 180 stepeni.
Kašikom stavite fil preko napravljene kore, a zatim ubacite da se peče od 50 do 60 minuta.
Poslije pečenja, kolač smjestite u frižider da se rashladi prije posluživanja.