RECEPTI

Izbjegnite ovu grešku: Ovo je najbolji način pripreme jaja

Pržite li jaja na maslacu, mogli biste poništiti neke zdravstvene prednosti, kaže dijetetičarka Basbaum

Pravilna priprema. YouTube

Z. K.

prije 4 dana

Jaja su možda najbolji izbor za dobar doručak, no vrlo je važno obratiti pažnju na to kako ih pripremate. Bjelanjci su odličan izvor proteina, a žumanci su prepuni vitamina i minerala, kaže dijetetičarka Lindsay Wengler.

Jaka vatra

No, kako biste od jaja dobili najbolje, morate paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave. Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje u puno ulja i na jakoj vatri.

- Pržite li jaja na maslacu, mogli biste poništiti neke zdravstvene prednosti jaja. Jaja prirodno imaju visok udio proteina i nizak udio zasićenih masti, ali čim dodate maslac, zasićene masti u vašem jelu rastu - kaže dijetetičarka Catherine Basbaum.

Dijetetičarka Tara Tomaino dodaje da je i kokosovo ulje također loše, kao i kuhanje jaja u loncu ili kajgana koja sadrži velike količine zasićene masti u obliku vrhnja ili sira.

- Priprema jaja s minimalnom masnoćom ili korištenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuhana ili poširana jaja način su pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom - kaže Tomaino.

Važno je i s čim jedete jaja

- Poslužite jaja s obilnom porcijom povrća za dodatne hranjive tvari i vlakna. Lisnato povrće poput kelja, špinata i rikule odličan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka - savjetuje Tomaino, a prenosi krstarica.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.