Kad je brzina spravljanja obroka u pitanju, riblji su štapići dobra ideja – ali pomalo dosadnjikava. Evo načina kako da ovo jelo učiniš maštovitijim i ukusnijim.
Riblji su štapići čest gost u našim zamrzivačima. Lako ih je spraviti i idealni su za trenutak kad želimo "samo nešto na brzaka ubaciti u želudac".
Ali ako se malo poigramo njihovom pripremom, možemo dobiti ukusan, sočan i hranjiv obrok. Sve što ti treba za ovo jelo – uz riblje štapiće - nekoliko je tortilja, malo vrhnja i nešto povrća. I slasno je jelo gotovo u trenu!
Sastojci
16 smrznutih ribljih štapića
4 šoljice nasjeckanog svježeg kupusa
1 šoljica kiselog kupusa
1 kašika jabučnog octa
¾ kašičice soli
8 malih zagrijanih tortilja od brašna ili kukuruza
1 šoljica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
4 rotkvice, narezane na ploške
ljuti umak (po želji)
Postupak
Riblje štapiće peci prema uputama na pakiranju.
U međuvremenu pomiješaj svježi i kiseli kupus, sirće i so u srednjoj posudi. Dobro promiješaj i ostavi da odstoji, povremeno miješajući, dok sve ne bude spremno za posluživanje.
Na svaku tortilju stavi po 2 riblja štapića, a preko njih i smjesu od kupusa. Po želji dodaj kiselo vrhnje, ljuti umak i rotkvice.
Preostalu mješavinu kupusa posluži sa strane kao salatu.