"AVAZ" U MAKARSKOJ

Nova Sezona, stara priča: Cijene u Hrvatskoj sve više, turista sve manje

Da bi dvočlana porodica provela sedam dana u apartmanima u Makarskoj, samo za noćenje, bez hrane, u prosjeku oko treba 1.000 eura

S lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
Dž. Vilajet Avdičević

13.7.2024

Ljetovanje u Hrvatskoj iz godine u godinu broji sve manje Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih turista.

Da bi dvočlana porodica provela sedam dana u apartmanima u Makarskoj, samo za noćenje, bez hrane, u prosjeku oko treba 1.000 eura ili skoro 2.000 KM u julu. 

Ako uz to dodamo hranu, odlazak na izlete ili jednostavno ručak u nekom od restorana, to prerasta u ozbiljnu cifru.

- Nekada je Bosanaca bilo ja hiljade i oni su nam bili glavni na ovom području. Sada ih nema ni približno, a bili su super gosti. Najviše dolaze Česi dok Bosanaca imamo najviše na radnom mjestima - izjavio je za Avaz Mirković vlasnik apartmana u Makarskoj.

Za sami odlazak na plažu, ukoliko ne želite da vam sunce i užareni pijesak predstavljaju problem, potrebno je da izdvojite 14 eura za ležaljku, dok je za suncobran potrebno izdvojiti čak osam eura. 

Za jedan obrok, potrebno je i do 50 eura. Cijene kugle sladoleda iznosi između 2 i 2,5 eura, s tim da se kornet negdje dodatno plaća jedan euro. Kafu možeete popiti za dva eura, dok će vam pizzu najmanje potrebno 11 eura, a hamburger čak 14 eura. Za osvježenje je potrebno izdvojiti najmanje dva eura, koliko iznosi cijena vode, dok jedna Coca-Cola košta četiri. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.