DECENIJAMA STARA PRAKSA

Srbijanac žestoko kažnjen na grčkoj plaži: Evo zbog čega mora platiti 20.000 eura

Njemu se na teret stavlja pasivno zlostavljanje ptica

Slikanje s papagajima atrakcija na plaži. Facebook

E. Ag.

prije 3 dana

Jedna od omiljenih atrakcija za mališane ove sezone u Pefkohoriju u Grčkoj, slikanje sa dva simpatična ara papagaja, završena je neslavno, budući da je vlasnik ptica, neimenovani Srbijanac, drakonski kažnjen prema važećim zakonima u Grčkoj.

Njemu se na teret stavlja pasivno zlostavljanje ptica, usljed čega će morati da plati kaznu od čak 20.000 eura.

Kako je saopćeno iz organizacije "Animal Rescue" unutar objave na Facebooku, u akciji su učestvovali policijski službenici odjeljenja Kasandrija, Šumske službe Halkidikija i opštine Kasandra.

Eksploatacija životinja

- Uz savršenu saradnju svih nas, po nalogu tužioca, uklonjena su dva papagaja ara, koji su korišteni za zaradu na plaži Pefkohori. Podnijeta je tužba za socijalne uslove i pasivno zlostavljanje i po nalogu tužioca s Halkidikija životinje su uklonjene i naravno administrativne kazne predviđene članom 14 od 4830/2021 u iznosu od 20.000 eura - navodi se u saopćenju organizacije za zaštitu životinja.

Tom prilikom su se oglasili iz Odreda za spašavanje i odbranu životinja.

- Jučer smo zajedno s grčkom policijom Kasandrije, Šumskom službom Halkidikija, opštinom Kasandra aktivno učestvovali u izuzetno uspješnoj operaciji koja je imala najbolji ishod. Uz savršenu saradnju svih nas, po nalogu tužioca, uklonjena su dva papagaja ara, koji su se koristili za zaradu na plaži Pefkohori.

U komentarima na Facebooku Grci na strani Srbijanca.

Iako se radi o eksploataciji životinja, koja u primorskim gradovima postoji više decenija, ova odluka ipak nije lijepo dočekana od pratilaca stranice na Facebooku.

Naime, većina komentara je bila na strani kažnjenog Srbina.

- "Ne vidim ovdje čin zlostavljanja. Papagaji su se igrali. Sad će biti samo tužni", "A šta ćemo sa prodavnicama kućnih ljubimaca?", "Čestitam, da li će sad papagaji ići na usvajanje?", smjenjivali su se komentari podrške.

Praksa koja postoji decenijama

Inače, fotografisanje sa životinjama tokom boravka na moru ima "dug staž". Na obalama Jadrana osamdesetih i devedesetih godina najčešće su to bili magarci, majmuni, zmije i papagaji. Njih su fotografi šetali po plažama po cijeli dan, tražeći zainteresovane za fotografisanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.