OPREZ NA PUTU

Putovanje na godišnji: Obavezno provjerite ovih pet stavki na automobilu

Ako vaš automobil nije nedavno bio na servisu, možda bi bilo dobro provjeriti motorno ulje

Ova kontrola će spriječiti neugodna iznenađenja na putu. Pixabay

Dž. R.

prije 2 dana

Prije nego što se ove godine zaputite na godišnji odmor, jako je važno da provjerite svoj automobil. Postoji pet ključnih stvari na koje trebate obratiti pažnju.

Gurui za održavanje automobila iz kompanije Euro Car Parts otkrili su što sve trebate napraviti kako biste osigurali da vaše vozilo bude spremno za ljetnu vožnju. 

Od klima-uređaja do šoferšajbe, istaknuli su ključne stvari koje treba provjeriti kako biste osigurali sigurno putovanje tokom vrućeg vremena, piše Daily Star.

Provjerite gume

Profesionalci su naglasili važnost provjere guma prije polaska. 

- Pritisak u gumama nije samo ključan za to koliko će vaše putovanje biti glatko, već također može utjecati na potrošnju goriva - rekli su.

Pogledajte u priručnik za automobil ili unutar poklopca rezervoara goriva kako biste pronašli optimalnu razinu pritiska. Razlikovat će se za prednje i zadnje gume, a pritisak možete izmjeriti na lokalnoj benzinskoj stanici ili sami manometrom.

Ispravnost klime

Provjerite klima-uređaj kako biste bili sigurni da radi efikasno. 

- Znakovi da bi on mogao biti neispravan su to da je zrak koji ispuhuje topao, ispuhuje ga minimalno ili ga uopće ne ispuhuje ili počinje stvarati klopotavu buku. Drugi pokazatelji oštećenja također mogu biti kondenzacija na dnu vjetrobrana ili neugodan miris koji dolazi kroz ventilacijske otvore - upozorili su stručnjaci.

Jedan od načina da provjerite radi li klima uređaj je podizanjem poklopca motora dok je automobil uključen i ako čujete zvuk otkucaja, spreman je za upotrebu. Ako ne, možda će vam trebati pomoć profesionalca.

Važne tekućine

Prije dugog putovanja automobilom svakako provjerite je li on potpuno napunjen tekućinom za pranje šoferšajbe, pogotovo tokom ljetnih mjeseci. 

Prljavština i prašina se mogu nakupiti na vjetrobranskom staklu, stoga je njegovo efikasno i brzo čišćenje ključno.

- Spremnik tekućine za vjetrobransko staklo možete pronaći ispod poklopca motora i napuniti ga tekućinom do maksimalne crte - rekli su stručnjaci.

Ako vaš automobil nije nedavno bio na servisu, možda bi bilo dobro provjeriti motorno ulje. Otvorite poklopac motora dok je motor hladan i izvucite šipku za mjerenje razine ulja. Obrišite kraj šipke i vratite je u utor prije ponovnog izvlačenja kako biste jasno vidjeli razinu ulja. Ako je ulje ispod najniže crte na mjernoj šipki, morat ćete odmah doliti ulje.

Provjerite akumulator

Većina vozača je svjesna da su akumulatori u automobilima pod velikim rizikom od pražnjenja tokom zime, ali mnogi od njih ne shvaćaju da problemi obično počinju ljeti. 

- Kada temperatura raste, akumulator brže stari, što znači da ste u većem riziku da se isprazni prije vašeg putovanja - rekli su stručnjaci.

Najbolji način da zaštitite akumulator i svoj novčanik prije nego što krenete na cestu je da svoj automobil ostavite parkiran u zasjenjenom području gdje može ostati hladan, tako da na njega neće toliko utjecati vrućina.

- Produžavanje vremena putovanja također može pomoći jer kratka putovanja, s puno zaustavljanja i ponovnog kretanja, ne daju alternatoru dovoljno vremena da napuni akumulator pa iskoristite toplo vrijeme i hodajte na kraćim putovanjima ako je moguće - savjetovali su.

Kutija za hitne slučajeve

Kada je u pitanju vožnja, morate biti spremni suočiti se s neočekivanim, zbog čega je kutija za hitne slučajeve i popravke ključna ako naiđete na probleme na cesti.

- Smisao je pripremiti se za brojne neočekivane probleme, stoga u nju treba staviti predmete poput kablova za paljenje automobila, mjerača pritiska u gumama, trokuta upozorenja, kompleta prve pomoći, punjača za mobitel, svjetiljki, rezervne odjeće, deka i reflektirajućeg prsluka - savjetovali su profesionalci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.