SAVJET

Zaštita od sunca, hlora i morske vode: Evo kako njegovati kosu u ljetnim danima

Sunce oštećuje strukturu vlasi, pa su kosi potrebne posebna njega i detoksikacija

Da kosa bude lepršava. Facebook

Z. K.

26.7.2024

Kupanje u moru i opuštanje na suncu najbolje je što nam donosi ljeto. No, osim dodatne njege koju moramo posvetiti našoj koži, i kosa traži posebnu pažnju tokom vrućih ljetnih dana. Kosa, ako se previše izlaže suncu bez adekvatne njege i zaštite, ubrzo postaje lomljiva i gubi svoju elastičnost i sjaj, pa su joj potrebne posebna njega i detoksikacija.

Odabir šampona

Lijepa kosa počinje pravim odabirom šampona, a za suhu kosu najbolji su izbor oni na bazi makadamije, ulja jojobe i nektara plave agave, koji hrane vlasi i vraćaju joj vlagu. Također, kosu treba prati dva do tri puta sedmično, sve češće od toga je dodatno isušuje i oštećuje. Učestalo pranje kose skida zaštitna ulja s vlasišta, pa vlasi brže pucaju.

Prije kupanja u moru ili bazenu na kosu nanesite regenerator ili masku za kosu. Regenerator kosi pruža dubinsku njegu, a ljeti je najbolje koristiti onaj koji se ne ispire. Frizeri preporučuju da regenerator nanesete samo na vrhove, jer će u suprotnom kosa izgledati spljošteno, a kosu treba osušiti fenom. Toplina će omogućiti da regenerator lakše prodre u proteinsku strukturu kose i obnovi vlasi iznutra.

Najbolji izbor

Maske za kosu sastavni su dio njege suhe kose zato što vraćaju vlagu. Najbolji izbor su one na bazi palminog ulja i shea maslaca, dok one sa silikonima treba izbjegavati. Silikonske djeluju samo na površini i ne obnavljaju kosu iznutra, a maske s uljima obnavljaju kutikule, zaglađuju površinu i daju elastičnost. Jako oštećenoj kosi trebaju dva tretmana maskom na sedam dana, dok manje suhoj jedan.

Isušeno vlasište podložnije je peruti i ispadanju kose, ali pomažu ulja koja dubinski njeguju. Najbolji izbor su kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje, a dovoljno ih je nježno umasirati i ostaviti 20 minuta da djeluje prije nego što isperete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.