KORISNO ZNATI

Vratite sjaj bijelim zavjesama: Evo kako to postići

Provjerene metode i savjeti za održavanje njihove čistoće i svježine

Redovno održavati. Facebook

Dž. R.

prije 2 dana

Zavjese nerijetko vremenom izgube svoju blistavu bijelu boju zbog prašine, dima, kuhinjske pare i drugih faktora koji na to utječu.

Evo kako oprati zavjese da budu bijele koristeći provjerene metode i savjete za održavanje njihove čistoće i svježine.

Priprema prije pranja

Prije nego što krenete s pranjem, važno je pravilno pripremiti zavjese:

1. provjerite etiketu – na etiketi zavjesa obično su navedene upute za pranje. Provjerite smiju li se prati u mašini ili ih trebate prati ručno

2. otresite prašinu – prije pranja nježno otresite zavjese kako biste uklonili površinsku prašinu

3. skinite kukice i ukrase – kukice i drugi ukrasi mogu oštetiti zavjese tokom pranja.

Pranje u mašini

Pranje zavjesa u mašini može biti brzo i efikasno ako slijedite ove korake.

Prvo, odaberite blag deterdžent. Koristite deterdžent za osjetljive tkanine kako biste spriječili oštećenje.

Zavjese se obično peru na 30 – 40 °C, više temperature mogu uzrokovati skupljanje tkanine.

Koristite program za osjetljive tkanine koji osigurava nježno pranje bez oštećenja vlakana

Dodajte sodu bikarbonu, dovoljna je jedna kašika u odjeljak za deterdžent.

Ručno pranje zavjesa

Ako vaše zavjese zahtijevaju ručno pranje, evo kako to možete učiniti:

1. pripremite otopinu – u veliki lavor ili kadu dodajte toplu vodu i kašiku blagog deterdženta

2. dodajte izbjeljivač – za vraćanje bijele boje možete dodati malu količinu izbjeljivača prikladnog za osjetljive tkanine

3. namočite zavjese – ostavite zavjese da se namaču 15 – 30 minuta

4. nježno istrljajte – ako su zavjese jako zaprljane, nježno trljajte fleke rukama

5. temeljito isperite – isperite zavjese čistom vodom dok ne uklonite sav deterdžent.

Prirodne metode izbjeljivanja

Ako želite izbjeći hemijske izbjeljivače, isprobajte ove prirodne metode.

Dodajte sodu bikarbonu u vodu za pranje kako biste uklonili žutilo.

Limunov sok pomiješan s toplom vodom također može koristiti prilikom namakanja, a umjesto njega, može se koristiti i so.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.