KORISNO

Nekoliko trikova: Svoj dom pretvorite u zdravu oazu

Gotovo 80 posto Evropljana živi u vlažnom i nezdravom okruženju

Dnevna svjetlost i prozračnost stana za bolje raspoloženje. Facebook

Z. K.

21.6.2024

Otkako se pojavio koronavirus domovi su, od prostora za opuštanje od svih dnevnih obaveza, pretvoreni u urede, škole i teretane, a čini se da će tako biti i ove jeseni. Pandemija ne jenjava, vremenske prilike uskoro će vas spriječiti u provođenju vremena na svježem zraku, a zdravlje je i dalje u prvom planu.

Ugodna temperatura

Glavnu ulogu sada imaju unutarnji prostori koje morate učiniti što zdravijima i prilagoditi ih svim potrebama modernog života. Količina dnevnog svjetla, prozračnost stana, ugodna temperatura i razina vlage sve su to elementi koji utječu na zdravlje organizma i raspoloženje, a samim time i na produktivnost.

Interijer u kojem ove sezone boravite trebao bi na vas djelovati poput blagog ljetnog dana utjecati na um, opustiti tijelo i blagotvorno djelovati na zdravlje organizma. U prijevodu to znači da bi prostor trebao biti pun svjetla.

Iako je tokom dana važno da su prostorije u kojima boravite pune svjetlosti, kako bi vaše tijelo dobivalo optimalan dnevni ritam, noću je, pak, bitno da je spavaća soba u potpunosti zamračena. Sunčeva svjetlost utječe na vaše raspoloženje, a manjak vas može učiniti letargičnima i loše volje.

Znak organizmu

Jutarnje sunce koje prolazi kroz prozor može pomoći da se lakše probudite, kao što zalazak može dati znak organizmu da je vrijeme za san i prikupljanje energije. Gotovo 80 posto Evropljana živi u vlažnom i nezdravom okruženju, a jedan način kako se oni koji žive u zgradama mogu boriti s ovim problemom je i redovno prozračivanje prostora.

Pojava virusa

Zrak u zatvorenim prostorima može biti i do pet puta zagađeniji nego onaj vani, a glavni "krivci" su kuhanje, čišćenje, tuširanje, sušenje rublja, svijeće pa čak i vi - spavanje i disanje mogu uzrokovati onečišćenje zraka. Strujanje zraka može, također, smanjiti pojavu virusa pa je tokom pandemije ovaj savjet posebno vrijedan.

Kvalitetan san

Istraživanja su pokazala kako oni koji borave u uredskim prostorima i školama su češće, zbog loše kvalitete zraka, manje produktivni od onih koji iste zadatke obavljaju u prostorima koji su dobro provjetreni. U kućnom uredu s lakoćom možete stvoriti dobru radnu atmosferu, stol privucite blizu prozora kako biste bili izloženi danjem svjetlu. Svjetlost će utjecati na radnu učinkovitost i bolje raspoloženje.

Dobar san je predispozicija boljeg raspoloženja i zdravlja, a pravilna izmjena dana i noći, omogućit će vašem organizmu da ima pravilan obrazac spavanja. Zato, iako preko dana trebate biti u prostorijama koje su pune svjetla, noću je bitno da ništa ne ometa san.

Bitno je, također, prije spavanja provjetriti sobu kako bi u prostor ušao svjež zrak i postigla se optimalna temperatura za spavanje, kao i smanjiti količinu vremena koju provodite na pametnom telefonu i računaru. Sve ove komponente zajedno mogu pomoći u tome da bolje spavate, bolje radite i budete bolje raspoloženi, a samim time da vodite zdrav život kod kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.