Omiljena poslastica vojvotkinje od Kembridža Kejt Midlton (Kate Middleton) je tofi puding s dosta kreme, napisao je nekadašnji kuhar kraljevske porodice Daren Mekgrejdi (Darren McGrady).
Sastojci:
Za sos: Šolja i po žutog šećera, 1 šolja neslanog putera, pola šolje + 1 kašika milerama
Za puding: 1 šolja + 2 kašike isjeckanih hurmi, 1 mala kašika sode bikarbone, 1 šolja šećera, 4 kašike neslanog putera, 1 veliko jaje, 1 mala kašika ekstrakta vanile, 2 šolje + 2 kašike brašna, 1 mala kašika praška za pecivo, slatka pavlaka ili sladoled za serviranje.
Priprema:
Sos: U tiganju zagrijte žuti šećer, puter i mileram na visokoj temperaturi uz konstantno miješanje. Kada se šećer otopi, sklonite sa ringle. U podmazanu posudu za puding sipajte šolju i po dobivene smjese i sačekajte da se potpuno ohladi. Ostatak sosa sačuvajte za prelivanje kolača.
Puding: U veliku posudu sipajte 1 šolju ključale vode preko osušenih hurmi i sode bikarbone. Miješajte dok se soda ne razloži skroz i sačekajte da se ohladi.
Rernu zagrijte na 180 stepeni.
Mikserom u drugoj posudi miješajte šećer i puter dok ne dobijete laganu i pjenastu teksturu (oko 3 minuta). Dodajte jaja i ekstrakt vanilije i miješajte dok se sve ne sjedini. Dok miješate, polako sipajte brašno, prašak za pecivo i smjesu s hurmama. Sve zajedno prespite u pripremljenu posudu za kolač.
Prekrijte posudu papirom za pečenje, a zatim i jednim slojem aluminijske folije.
Stavite kolač u rernu na srednju visinu i pecite između 30-40 minuta, odnosno dok vam čačkalica iz smjese ne izađe potpuno čista.
Pažljivo prebacite puding iz rerne, uklonite foliju i papir za pečenje i velikom kašikom izvadite željenu količinu pudinga na pripremljene tanjire. Prelijte sosom i servirajte sa malo slatke pavlake, sladoledom ili nekim drugim dodatkom po želji.