KRALJEVSKA PORODICA

Napravite omiljeni slatkiš Kejt Midlton

Nekadašnji kuhar kraljevske porodice Daren Mekgrejdi otkrio je koja je omiljena poslastica vojvotkinje od Kembridža

Kejt Midlton: Omiljena poslastica vojvotkinje od Kembridža. Arhiv

Avaz.ba

3.8.2019

Omiljena poslastica vojvotkinje od Kembridža Kejt Midlton (Kate Middleton) je tofi puding s dosta kreme, napisao je nekadašnji kuhar kraljevske porodice Daren Mekgrejdi (Darren McGrady).

Sastojci: 

Za sos: Šolja i po žutog šećera, 1 šolja neslanog putera, pola šolje + 1 kašika milerama

Za puding: 1 šolja + 2 kašike isjeckanih hurmi, 1 mala kašika sode bikarbone, 1 šolja šećera, 4 kašike neslanog putera, 1 veliko jaje, 1 mala kašika ekstrakta vanile, 2 šolje + 2 kašike brašna, 1 mala kašika praška za pecivo, slatka pavlaka ili sladoled za serviranje.

Priprema:

Sos: U tiganju zagrijte žuti šećer, puter i mileram na visokoj temperaturi uz konstantno miješanje. Kada se šećer otopi, sklonite sa ringle. U podmazanu posudu za puding sipajte šolju i po dobivene smjese i sačekajte da se potpuno ohladi. Ostatak sosa sačuvajte za prelivanje kolača.

Puding: U veliku posudu sipajte 1 šolju ključale vode preko osušenih hurmi i sode bikarbone. Miješajte dok se soda ne razloži skroz i sačekajte da se ohladi.

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

Mikserom u drugoj posudi miješajte šećer i puter dok ne dobijete laganu i pjenastu teksturu (oko 3 minuta). Dodajte jaja i ekstrakt vanilije i miješajte dok se sve ne sjedini. Dok miješate, polako sipajte brašno, prašak za pecivo i smjesu s hurmama. Sve zajedno prespite u pripremljenu posudu za kolač.

Prekrijte posudu papirom za pečenje, a zatim i jednim slojem aluminijske folije.

Stavite kolač u rernu na srednju visinu i pecite između 30-40 minuta, odnosno dok vam čačkalica iz smjese ne izađe potpuno čista.

Pažljivo prebacite puding iz rerne, uklonite foliju i papir za pečenje i velikom kašikom izvadite željenu količinu pudinga na pripremljene tanjire. Prelijte sosom i servirajte sa malo slatke pavlake, sladoledom ili nekim drugim dodatkom po želji.

Tofi puding s dosta kreme. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.