SAVJETI

Kuharski šefovi iskreno: Ako ovo primijetite u restoranu, tu nemojte jesti

Veoma je jednostavno, kažu ovi korisnici Reddita koji su radili u restoranima - pitajte otkud je hrana, ako ne znaju, ne očekujte ništa dobro

Šefovi podijelili svoje savjete. Instagram

E. Š. / Avaz.ba

24.5.2019

Na Redditu se nedavno pokrenula tema o tome na šta treba obratiti pažnju u restoranima kako bi gost bio siguran da jede na dobrom mjestu.

Veoma brzo su se javili brojni korisnici Reddita koji rade kao šefovi te otkrili koji su to "znakovi za uzbunu", a šta označava da ste u dobrom restoranu u kojem možete očekivati dobru hranu i dobru uslugu.

Izbjegavajte restorane s tepisima

- Tepisi u restoranima su jedna od najodvratnijih stvari. Rijetko se usisavaju, a nikad ne peru -  napisao je jedan reditaš, a brzo se s njim složio i jedan čovjek kojemu je posao čišćenje tepiha. 

- Tepisi u restoranima su odvratni. Iz njih znamo izvući doslovno crnu sluz od masti i prljavštine. Većina mojih klijenata redovito čisti tepihe, ali čak se i meni gadi jesti u tim restoranima - napisao je jedan korisnik.

Pitajte otkud je hrana

Veoma je jednostavno, kažu ovi korisnici Reddita koji su radili u restoranima - pitajte otkud je hrana, ako ne znaju, ne očekujte ništa dobro. To pogotovo vrijedi za morsku hranu.

- U restoranu u kojem sam ja radio morali smo napamet znati sve o hrani koju poslužujemo - objasnio je jedan učesnik rasprave.

Dugačak meni

Ako je meni u restoranu dugačak i sadrži mnogo različitih jela, to bi moglo značiti da poslužuju zaleđenu hranu. - Moja žena je šef, a ja sam tokom fakulteta radio u kuhinji. Ako na meniju ima 40 različitih stvari, to znači da pripremaju jela od zaleđenih namirnica. Kratak meni uglavnom znači i svježije namirnice - napisao je jedan reditaš.

Osoblje

- Radio sam u jednom meksičkom restoranu i otad imam naviku uvijek gledati kako se osoblje međusobno ponaša. Ako se čine dobro raspoloženi i ako im je međusobna komunikacija ugodna, to uglavnom znači da stvari u tom restoranu dobro funkcioniraju - napisao je jedan korisnik.

Čekanje za sto je dobra stvar

- Moja šefica bi uvijek govorila ljudima koji bi prigovarali zbog čekanja: "Ako restoran u koji idete večerati u subotu navečer nema listu čekanja, zapitajte se želite li jesti tamo'", napisala je jedna reditašica. 

- Ako je gužva i duže čekate hranu, to uglavnom znači da je dobar restoran. Ako vam je hrana brzo na stolu, to znači da su je ranije pripremili - objasnio je drugi korisnik Reddita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.