NA HIMALAJIMA

Jezero smrti: Kada se led sa površine otopi, ispod se otkriva neviđeni horor

Grozno otkriće kostiju Rupkundskog jezera pripisuje se H. K. Madhavlu, rendžeru nacionalnog parka Nanda Devi

Blic.rs

28.10.2018

Jezero Rupkund se nalazi visoko na Himalajima u sjevernoj indijskoj državi Utarakand. U vrijeme dok je zaleđeno, dakle nekih osam mjeseci godišnje, ne razlikuje se mnogo od ostalih planinskih jezera.

Međutim, kada otopli i led se otopi, poneki planinar koji naiđe u ovu uglavnom nenaseljenu oblast koja se nalazi na visini od 4.900 metara, može vidjeti prilično jeziv prizor. Naime, u jezeru i oko njega se nalazi veliki broj ljudskih skeleta i kostiju.

Grozno otkriće kostiju Rupkundskog jezera pripisuje se H. K. Madhavlu, rendžeru nacionalnog parka Nanda Devi koji je obišao ovo područje 1942. godine. Našao je dobro očuvane kosti, pa i dijelove odjeće i raznih predmeta.

Međutim, o jezeru kostiju su se pripovijedale priče desetljećima.  

Madhavl je mislio da se radi o ostacima japanskih vojnika, ali je 2004. godine utvrđeno da se radi o mnogo starijim ostacima. DNK analizom je utvrđeno da su sva tijela, njih oko 200, poticala iz devetog stoljeća nove ere. U pitanju su najvjerovatnije bili hodočasnici.


Ispostavilo se da su na tijelima nađene gotovo istovjetne rane: udarci u lobanje i ramena. Stručnjaci su zaključili da su svi oni nastradali u iznenadnoj oluji sa gradom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.