BURNE REAKCIJE

Sporne izmjene zakona o provjeri imovine nosilaca funkcija u USK

Skupština će se ponovo očitovati

Vlada Unsko-sanskog kantona. FENA

FENA

prije 3 dana

Nedavne izmjene Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu izazvale su burne reakcije. Nakon što je ovog ljeta usvojen zakon kojim su iz provjere izuzeti bliski srodnici nosilaca funkcija koji ne žive u istom domaćinstvu, nekoliko zastupnika Skupštine USK-a uputilo je apelaciju Vrhovnom sudu Federacije BiH tražeći preispitivanje ove odluke.

Osim njih, reagirao je Sindikat državnih službenika, tražeći da i rukovodeći državni službenici budu izuzeti iz provjere imovine od Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona. Njihov argument temelji se na činjenici da su iz provjere već izuzeti uposlenici pravosuđa u kantonu.

Sindikat smatra da je nepravedno da državne službenike obavezuju takve provjere, dok druge kategorije, poput sudija i tužilaca, ostaju izvan tih kontrola.

- Postupajući po njihovom zahtjevu, Ministarstvo pravosuđa je pripremilo izmjene tog zakona na način da se iz zakona izuzimaju državni službenici koji ne bi više bili jedina kategorija u sistemu državne službe koji bi imali obavezu tog prijavljivanja i da se iz zakona briše odredba koja spriječava prijavljivanje imovine bliskih srodnika koji ne žive u zajedničkom domaćinstvu što je najzanimljivije cijeloj međunarodnoj zajednici koja prati naš rad - pojasnio je ministar pravosuđa i uprave USK-a Dragan Polimanac.

Otvoren prostor za zloupotrebe

Smatra kako usvojene izmjene koje se tiču bliskih srodnika otvaraju prostor za zloupotrebe.

- Praktično ja ne bi morao prijaviti imovinu koja je u vlasništvu moje majke zato što nije sa mnom u zajedničkom domaćinstvu. Lično to smatram apsurdnom situacijom i to je prostor koji stvara puno mogućnosti za zloupotrebu tog zakona - ocijenio je Polimanac.

Isto smatraju i u Delegaciji EU, Amabasada SAD-a i Misiji OSCE čiji su stručnjaci sa domaćima radili na izradi zakona.

- Naglasio bi da misija OSCE u potpunosti podržava implementaciju zakona o prijavi imovine u USK jer je on od suštinskog značaja za očuvanje integriteta javnih službenika i korupcije. Svjesni smo nedavnih izmjena ovog zakona i želimo naglasiti važnost procesa rješavanja pitanja pokrenutih od Delegacije EU, OSCE-a i Ambasade SAD-a - kazao je šef terenskog ureda OSCE-a Alexander White.

Na potezu je skupština USK-a

Do sada se Uredu za borbu protiv korupcije USK-a prijavilo 1105 nosilaca javnih funkcija i 4200 izabranih i imenovanih lica i rukovodećih službenika. Registar, kako navodi sekretar Ureda Adela Tabaković, sadrži podatke o više od 3000 osoba, uključujući i bliske srodnike koji su dosad bili obuhvaćeni provjerom.

- Prvobitni Zakon o postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u USK-u predviđao je širi krug bliskih srodnika koji su ulazili u aktivnosti provjere Ureda za borbu protiv korupcije USK, a sada je taj krug sužen i odnosi se samo na ona lica koja se nalaze u zajedničkom domaćinstvu s nosiocem javne funkcije - pojasnila je Tabaković.

Vlada Unsko-sanskog kantona je prihvatila prijedlog Ministarsta pravosuđa, a sada je na Skupštini kantona da se o njemu izjasni na sjednici koja je zakazana za 4. novembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.