MOSTAR

Martinović: Postoje teorije zavjere da će Hrvati izabrati Zoru Dujmović i nadmudriti Bošnjake

Nama to u HDZ-u ne pada na pamet i to smo nekoliko puta ponovili u našim međustranačkim razgovorima, kazao je

M. Sm.

23.4.2019

Skupština u blokadi. M. Smajkić

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona kao najviši organ vlasti je u blokadi i neko mora preuzeti odgovornost za ovakvo stanje.

Ustvrdio je to na današnjoj pres-konferenciji Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Kantonalne skupštine.

On je danas, zajedno s Đurom Prkačinom, predsjednikom Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNK, i Damirom Džebom, predsjednikom Kluba HDZ-a BiH, naveo da su u dva navrata, pismeno od Šerifa Špage, također, zamjenika predsjedavajućeg, zatražili da potpiše zahtjev za održavanje sjednice Skupštine. Zahtjev za održavanje sjednice u dva navrata su tražili upravo iz Kluba Hrvata.

- Ignorirati 15 zastupnika, odnosno 16 zastupnika s kolegicom Zorom Dujmović, da se sazove sjednica nije dobro, da ćemo takvu tendenciju i takvu praksu morati prekinuti i Špago će morati objasniti javnosti zašto to radi - kazao je Martinović.

Ustvrdio je da je iz dnevnog reda za sjednice koje su tražili iz Kluba Hrvata vidljivo da to nema nikakav politički karakter i da je riječ o pitanjima koja se tiču svih građana kantona.

Osvrnuvši se na proces konstituiranja rukovodstva Skupštine i poziciju zamjenika predsjedavajućeg iz reda Srba, Martinović je podsjetio na to da je godinu i po u proteklom mandatu potrošeno na, kako je rekao, nadmudrivanje oko amandmana na Ustav jesu li Srbi konstitutivni u ovom kantonu.

- Sada kada želimo krenuti ispočetka, da po redoslijedu stvari konstituiramo rukovodstvo Skupštine u kojem ćemo imati i zamjenika iz reda srpskog naroda, stvaraju se neke političke silnice, teorije zavjere da će Hrvati izabrati Zoru Dujmović i da ćemo nadmudriti Bošnjake. Nama to u HDZ-u ne pada na pamet i to smo nekoliko puta ponovili u našim međustranačkim razgovorima - kazao je Martinović.

Džeba je naveo kako je na sceni traženje poslovničkih mogućnosti za blokadu rada Skupštine i načina kako da se do kraja ne izabere skupštinsko rukovodstvo.

- Ne može se biti u opoziciji, a tražiti poziciju zamjenika predsjedavajućeg, kao što to čini SDP, koji je sam sebe isključio iz vlasti - kazao je Džeba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.