PROJEKTI

Rehabilitacijski centar za stare bit će završen do kraja godine

Planirani smještajni kapaciteti povećani su sa ranije predviđenih 40 na 80 osoba

Završeni grubi građevinski radovi

Piše: M. SMAJKIĆ

29.1.2019

Nakon što je prije skoro godinu položen kamen temeljac, izgradnja kompleksa Rehabilitacijskog centra za stare osobe u Podveležju ulazi u završnu fazu grubih građevinskih radova. 

Prva faza

Iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar su podsjetili da su ovaj projekt pripremali nekoliko godina, a od polaganja kamena temeljca gradnja je, naveli su, tekla parcijalno u nekoliko faza.

- U prvoj fazi izvedeni su radovi konstrukcije na četiri objekta. U drugoj i trećoj, u većoj mjeri, izvedeni su konstruktivni i krovopokrivački radovi na pet objekata, koji su djelimično preneseni i u 2019. godinu. Tokom gradnje posebno se vodilo računa o unapređenju i prilagođavanju objekta suštinskoj namjeni - kazali su iz MIZ-a Mostar.

Budući izgled Rehabilitacijski centra

Kompleks se prostire na 2.000 kvadratnih metara, a planirani smještajni kapaciteti povećani su s ranije predviđenih 40 na 80 osoba.

- Potencijali Centra su veliki, no sve njih treba dodatno funkcionalno osmisliti i uvezati. U tom smislu Medžlis razmišlja o saradnji s našom dijasporom gdje postoji velika potreba za korištenjem ove vrste usluga - naveli su iz MIZ-a.

Troškovi smještaja

Projekt je, inače, osmišljen kao ustanova od interesa Islamske zajednice u BiH, u smislu da svaki od medžlisa, uz plaćanje troškova smještaja, ima mogućnost da u Dom smjesti korisnika koji će svoju imovinu nakon smrti uvakufiti i ostaviti Islamskoj zajednici.Prema predviđenoj dinamici svi radovi bi trebali biti okončani do kraja 2019. godine.

Tri dijela

U Centru je predviđeno da jedan dio kompleksa funkcionira kao klasični starački hotel, a drugi je predviđen za rehabilitaciju. U trećem dijelu ostavljena je mogućnost za turističke aranžmane.

2.000 kvadrata iznosi površina kompleksa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.