OPREZ RODITELJI

Opasni TikTok trendovi: Izazovi koji mogu dovesti do smrti

Važno je osvijestiti djecu o posljedicama

Neki izazovi dovedu do smrti. Fena

Dž. R.

29.7.2024

U današnjem svijetu život bez društvenih mreža je postao nezamisliv. Ipak, kad je u pitanju mlađa populacija roditelji moraju biti na oprezu. Na TikToku kruže opasni izazovi koji mogu privući djecu željnu dokazivanja i pokazivanja pred svojim prijateljima, a koji mogu završiti kobno. Danas izdvajamo 6 najopasnijih.

Izaziva komu

Izazov u kojem se od djece i mladih traži da popiju velike količine lijekova protiv alergija da bi izazvali halucinacije. Ovaj izazov je doveo do smrti tinejdžera, a stručnjaci upozoravaju da takođe može dovesti do srčanih problema, kome i na koncu smrti.

U idućem izazovu cilj je držati dah dok ne padnete u nesvijest. Ovo može dovesti do oštećenja mozga i smrti, što se i desilo kad su djevojčica i dječak ( 10 i 12 godina) preminuli nakon što su to pokušali.

U „silueta“ izazovu, djevojčice i djevojke egzotično plešu uz vrata dok je iza njih upaljeno crveno svjetlo te se pritom vide samo njihove siluete. Međutim, korisnici su skidali te snimke i uredili ih tako da se njihovo tijelo otkrije te bez njihovog znanja i dozvole postavljali na društvene mreže.

Silika gel

Nakon što su proširili glasine da uz test za trudnoću dođe pilula za dan poslije, tinejdžeri su postavili izazov da se ta tableta popije. Iako su proizvođači upozorili da se radi o silika-gelu, ipak su mrežama kružili snimci na kojima ih konzumiraju.

Brušenje zubi turpijom za nokte je još jedan besmisleni izazov za koji je suvišno i nabrajati na koliko načina može oštetiti zube, u nekim slučajevima i trajno. Stomatolozi su izrazili veliku brigu zbog ovog izazova.

Na našim društvenim mrežama kruži zabrinutost građana dok nam djeca prate novi izazov u kojem iskaču ispred vozila u pokretu i pokušavaju pretrčati ulicu na mjestima gdje to nije predviđeno, na crvenom svjetlu za pješake itd. U Americi je na taj način poginuo 18-godišnjak, a više maloljetnika je privedeno.

Jako je bitno pratiti sadržaje koje djeca i mladi gledaju, kao i stalno ih osvještavati o opasnostima koji kruže internetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.