Može li omiljena dječija poslastica – šećerna vuna – izazvati rak? Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju ovog slatkiša.
Pronađen rodamin B
Prošle sedmice, južna država Tamil Nadu primijenila je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisustvo supstance koja izaziva rak rodamina B, u uzorcima poslanim na testiranje. Ranije ovog mjeseca, savezna teritorija Pudučeri zabranila je slatkiš, dok su druge države počele da testiraju njene uzorke, prenosi BBC.
Šećerna vuna, koja se u Indiji naziva i buddi-ka-baal (kosa starice), popularna je kod djece širom svijeta. Najčešće se nalazi u ponudi zabavnih parkova, sajmova i drugih zabavnih mjesta koje djeca posjećuju, a vole je zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima.
P. Satiš Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Čenaju u Tamil Naduu, rekao je za Indian Express da neka jedinjenja u šećernoj vati „mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu“.
Evropa i Kalifornija zabranile upotrebu boje
Kumar je rekao da slatkiše, koji se prodaju u gradu, proizvode nezavisni prodavači, a ne registrirane fabrike.
Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu njegove prodaje nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisustvo hemijskog jedinjenja rodamin B. Hemikalija daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila i kozmetike.
Studije su pokazale da hemikalija može povećati rizik od raka, a Evropa i Kalifornija su zabranile njenu upotrebu kao boje za hranu. Dok je zabranio šećernu vunu u Tamil Naduu, ministar zdravlja Ma Subramanian rekao je da će upotreba rodamina B u prodaji i posluživanju hrane biti kažnjiva prema zakonu o sigurnosti hrane.