"LIJEPE RIJEČI"

Kako se piše: Sarajevski aerodrom ili sarajevski aerodrom?

A pravilo koje se uči još u osnovnoj školi, jeste da se velikim početnim slovom pišu prisvojni pridjevi na -ov, -ev i -in

Indira Pindžo. Alfa TV

11.10.2024

Poštovani gledatelji, lijep pozdrav!

Sigurna sam da svi znate pravilo da se veliko slovo upotrebljava uvijek prilikom pisanja vlastitih imena. Dakle, sva lična imena, prezimena, nadimci i imena odmilja pišu se velikim slovom. Ali dilema nastaje prilikom pisanja prisvojnih pridjeva od vlastitih imena, jer ovdje postoji nekoliko izuzetaka od pravila.

A pravilo koje se uči još u osnovnoj školi, jeste da se velikim početnim slovom pišu prisvojni pridjevi na -ov, -ev i -in – poput: Sadikov, Ivanov, Saračevićev, Jovanovićev, Svrzin, Amrin.

Prisvojni pridjevi izvedeni ostalim sufiksima pišu se malim slovom - poput: sarajevski, spilbergovski, novogodišnji, bosanskohercegovački. Ali u ovom pravilu postoji jedan izuzetak. Naime, kada su prva riječ naziva neke institucije, i ovi prisvojni pridjevi se pišu velikim slovom, naprimjer, Sarajevski aerodrom (veliko S, malo a), Bosanskohercegovački sabor (veliko B, malo s) i slično. Dakle, iako je zvanični naziv Međunarodni aerodrom Sarajevo, koji pišemo – Međunarodni velikim slovom, aerodrom malim i Sarajevo velikim, kad ga nazovemo Sarajevski aerodrom, u tom slučaju Sarajevski pišemo velikim slovom, a aerodrome malim.

Veoma često slušamo ili čitamo pitanja: Da li ga vidiš, Da li mi možeš pomoći, i slično. A ona su pogrešna. Zašto? Umjesto upitne rečenice uvedene grupom riječi DA LI, treba upotrijebiti rečenicu u kojoj se glagolski predikat ili glagolski dio imenskog predikata prebacuje na prvo mjesto, a za njim slijedi riječca, odnosno čestica li. Pa bi ispravno glasila pitanja: Vidiš li ga, Možeš li mi pomoći… i slično.

Često griješimo i kada mislimo da svako DA LI treba samo zamijeniti s JE LI, jer, tačno je da je, kad god se može, preporučljiva ta zamjena, ali upamtite - samo kad je ispravna. Pa bi bilo nepravilno reći i: Je li ga vidiš, Je li mi možeš pomoći?

Ako se u izjavnoj rečenici nalazi enklitika JE, upitna rečenica tvori se prebacivanjem te enklitike na početno mjesto i dodavanjem riječce LI. Ali ako se u izjavnoj rečenici pojavljuju glagolske enklitike sam, si, smo, ste, su, ću, ćeš, će... i tako dalje, u upitnoj se rečenici pojavljuje puni oblik glagola biti ili htjeti i riječca li.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.