"LIJEPE RIJEČI"

Da li lažemo nekoga ili lažemo nekome?

Iako veoma često čujemo pogrešan izraz – s akuzativom, treba znati da glagol lagati dolazi samo s dativom

Indira Pindžo. Alfa TV

9.10.2024

Poštovani gledatelji, lijep pozdrav i dobro došli u Lijepe riječi” da rješavamo nove jezičke dileme koje nam svakodnevno zadaju glavobolje.

Počet ćemo od pogrešnog izraza LAŽEMO NEKOGA, koji ne treba koristiti, a umjesto njega pravilno je reći ili napisati LAŽEMO NEKOME. Ovdje je riječ o tome uz koji padež dolazi glagol lagati: akuzativ ili dativ. Iako veoma često čujemo pogrešan izraz – s akuzativom, treba znati da glagol lagati dolazi samo s dativom. Pravilno se, dakle, piše i lagati njoj (a ne nju), lagati njemu (a ne njega), lagati njima (a ne njih), i tako dalje.

U narednim primjerima rečenica bit će vam još jasnije.

Ispravno je reći ili napisati: Slagao je svom najboljem prijatelju. A pogrešno: Slagao je svog najboljeg prijatelja. Ma kome ti to lažeš? – je pravilna rečenica, dok bi pogrešna bila: Ma koga ti to lažeš? Također je pravilno: Možeš Asimu lagati, ali ne i meni. A pogrešno: Možeš Asima lagati, ali ne i mene. I rečenica: Lagao je kome je god htio jer je bio vrlo uvjerljiv. - je pravilna, a pogrešna bi glasila: Lagao je koga je god htio jer je bio vrlo uvjerljiv. Ispravno je reći ili napisati: Možeš lagati kome želiš, ali ne i koliko želiš. A pogrešno: Možeš lagati koga želiš, ali ne i koliko želiš. Greška je i kad kažemo MARITI ZA KIM ILI NEKIM, treba reći MARITI ZA KOGA ILI NEKOGA.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.