PREDSJEDNIK SBB-A

Radončić nakon sastanka: Palmer je dobronamjeran medijator koji ne favorizira nikoga, osim interesa građana BiH

Vašington i Brisel su jedinstveni i bit će veoma uporni da pomognu BiH da izađe iz jedne užasno delikatne situacije, kazao je Radončić

Piše: E. H.

29.10.2021

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH, nakon sastanka predsjednika opozicionih stranaka iz FBiH sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu u BiH i Angelinom Ajhorst, direktoricom pri evropskoj službi za vanjske poslove kazao je da da je veoma važno da su  Vašington i Brisel ovoga puta jedinstveni. 

- I bit će veoma uporni da pomognu ovoj zemlji da izađe iz stanja jedne užasno delikatne situacije. Današnji pregovori su bili veoma otvoreni i svi mi smo ponaosob rekli šta mislimo. Jasno je, treba reći građanima da je nažalost, moju žalost, ja sam uvijek preferirao to, otpao indirektan način izbora članova Predsjedništva BiH, da će se ići na direktan i da se radi o nekim idejama gdje bi se brisali etnički prefiksi - kazao je Radončić. 

Radončić nije govorio o detaljima razgovora sa sastanka. 

-  Ono što je odgovornost opozicije da i mi pomognemo da dođe do takvih rješenja i da to ne koristimo u neku vrstu predizborne kampanje. Ja lično mislim da je to dobra i korektna opozicija. Znamo da je neko oborio Aprilski paket za kojim danas svi žalimo sa jednim glasom više u Parlamentu da je taj neko dobio izbore govoreći 100 posto Bosna i Hercegovina, pa kada je završen njegov mandat nigdje nije bilo BiH, ali je RS bila 100 posto ojačana i ja mislim da smo danas upoznati s time da je vlast napravila jedan iskorak u međusobnom dogovoru. Mi ćemo ga naravno, govorim o SBB-u, podržati tamo gdje su naši principi isti kao njihovi - naglasio je lider SBB-a. 

Na pitanje da li Palmer daje prednost HDZ-u oko Izbornog zakona, Radončić je odgovorio: 

- Ja mislim da mi Bošnjaci nemamo baš i previše međunarodnih prijatelja da se ta simpatija prema nama, nažalost istopila pogrešnom politikom i mislim da je veoma loše da dio medija od gospodina Palmera pravi praktično hendikepiranog, odnosno pokušava da napravi hendikepiranog pregovarača. On je čovjek koji ima veliki kapacitet i moj precizan utisak je, a dovoljno sam star, da se radi o veoma dobronamjernom medijatoru koji ne favorizira nikoga osim interesa građana BiH.

Upitan da prokomentira, o formiranju više izbornih jedinica, te da bi na na taj način istovremeno mogli imati Komšića i Čovića, Radončić je rekao:


- Mislim da je to dobar koncept da će se onda i predizborne kampanje drugačije voditi, da će onda pravo imati svi da kažu šta žele, da se kandidira ko želi. Ne bih ulazio u to rješenje jer ono je dato na jednom hipotetičkom nivou. Vidjet ćemo kažem vam, mi ovdje nismo udarne igle ili glavni kreatori priče. Glavni kreatori priče su nažalost SDA, HDZ i SNSD koji su je godinama i projektovali. Naše je da se kao odgovorna opozicija u Parlamentu i u pregovorima oko njih ako dođe, a doći će vjerovatno, ponašamo na način za koji mislimo da je najbolji po građane BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.