SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

Vučić: Trgovinska razmjena između Srbije i Japana manja od 350 miliona eura

Naravno, postoje i pitanja kojima moramo bolje posvetiti i nadam se da ćemo moći to i uraditi, rekao je Vučić

Sa događaja. Predsjednik Srbije

FENA

prije 3 sata 46 minuta

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Beogradu kako je trgovinska razmjena između Srbije i Japana manja od 350 miliona eura, te izrazio optimizam kako će biti prilika da se trgovinska razmjena uveća u budućnosti.

Vučić je to kazao tokom poslovnog foruma Srbija-Japan koji se danas održava u Palači Srbije u Beogradu a na kojem učestvuje više od sto predstavnika japanskih kompanija.

Vučić je istaknuo da Srbija u posljednjih 12 godina, po prvi put u historiji, ima stabilan tečaj dinara, kao i da se po poticajima i subvencijama japanskih firmi može usporediti s najboljim zemljama ne samo u Evropi, već i u široj regiji.

- Naravno, postoje i pitanja kojima moramo bolje posvetiti i nadam se da ćemo moći to i uraditi, kao što je vladavina prava i sistem sudstva i pravosuđa - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, istovremeno geopolitička situacija nije laka, ali se može preokrenuti u prednost s investicijskog stajališta kada je riječ o onima koji bi možda ulagali u Srbiju.

- To ne znači da mi podržavamo svakog, znamo šta osuđujemo, šta podržavamo, a s druge strane ne prekidamo veze sa svima - rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je također najavio da će kompanija Air Serbia u idućih šest mjeseci uspostaviti direktan let na liniji Beograd-Tokio te dodao kako je povezivanje s Japanom od najvećeg značaja za Srbiju.

- Mi ćemo dati sve od sebe da uspostavimo ovu liniju u narednih šest mjeseci' - rekao je Vučić na Poslovnom forumu Srbija – Japan te je pozvao predstavnike japanskih kompanija da češće posjećuju Srbiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.